A zserbó atyjára emlékező kiállítás Óbudán

Évszázadokon át szakácsok készítették az édességeket a gazdagabb konyhákban, ám a 19. század ebben is változást hozott: külön szakmává avatták a cukrászatot. Ennek egyik jeles művelőjéről, a svájci származású Gerbeaud Emilről (eredeti nevén: Émile Gerbeaud) nyílt kamara-kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban, halálának 100. évfordulóján. Gerbeaud csokoládé-készítő mester (Carouge, 1854. február 22.–Budapest, 1919. november 8.) honosította meg hazánkban a macskanyelvet és a konyakosmeggyet, és az ő nevét örökítette meg a zserbószelet. (A nyitó képen a budapesti, Vörösmarty téri Gerbeaud-palota.)

A patinás óbudai intézményben eddig is meg lehetett ismerni a jeles céh történetét, például azt, hogy a „sütemény” szó a nyelvújítás korában született, vagy a „cukrász” szavunkat maga Széchenyi István alkotta. A régi mesterek közül nem egy írta le, hogy példaképének a Svájcból hazánkba települt Gerbeaud Emilt tekinti…

Számos érdeklődő és a sajtó képviselői jelenlétében Kiss Imre múzeumigazgató nyitotta meg a kiállítást, majd Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatónője méltatta a híres cukrászt, Gerbeaud Emilt (1854–1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrászatnak és édesiparnak. A kamara-kiállítás emléket kíván állítani az egykori csokoládégyár-tulajdonos tiszteletreméltó alakjának; egyben bemutatja a látogatóknak a múzeumban őrzött Gerbeaud-emlékeket. A többi között látható a Stróbl Alajos szobrászművész által róla készített mellszobor. A tárlókban sorakoznak a 19–20. századfordulón készült, iparművészek által tervezett desszertes dobozok, a Gerbeaud család régi fotói, és további érdekes tárgyak, dokumentumok.

A legendás zserbószelet.

Gerbeaud Emil honosította meg a konyakos meggyet, a macskanyelvet, az ő nevét viseli a sokak által kedvelt zserbó torta és a pesti Vörösmarty téren található patinás cukrászda. Egykor számtalan bonbont, teasüteményt, párizsi krémmel töltött desszertet készítettek. Műhelyeiben, csokoládégyáraiban művészi igénnyel megalkotott termékei a világ távoli tájaira is eljutottak. A Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete 1909-ben nagyszabású ünnepséget rendezett 25 éves magyarországi munkásságuk elismeréséül. Gerbeaud Emilt és feleségét, az ugyancsak svájci születésű Ramseyer Esztert számos rangos díjjal, kitüntetéssel becsülték meg kortársaik – és becsülik ma is mindazok, akik számára nem csupán csemegének, hanem élménynek számít a zserbószelet és a többi utánozhatatlanul finom cukrászati készítmény.

Gerbeaud Emil korát idéző hölgyek és urak az óbudai vendéglátó-ipari múzeum előtt.