Fellowes-pályázat tényfeltáró újságíróknak

„Belépett” a hazai sajtóba, az újságíró-közösségbe az iratmegsemmisítéssel foglalkozó Fellowes Hungary vállalat. Szerencsére nem úgy, hogy vállalja a megírt cikkek különböző méretű csíkokra szeletelését!

„Szerettünk volna valami olyat támogatni, ami társadalmilag fontos, de kívül esik a jótékonyság bevett területein. Ami a Fellowes-t összekapcsolja a tényfeltáró újságírással, az az, hogy mindketten tudatában vagyunk a szenzitív dokumentumok jelentőségével, mondhatnám, ezzel dolgoznunk. Mi a biztonságos iratmegsemmisítést népszerűsítjük, de tudjuk, hogy bizonyos ügyeknek nyilvánosságot kell kapniuk, hogy tisztán lehessen látni és adott esetben orvosolni lehessen a problémákat. Ezt szeretnénk most az általunk felajánlott pénzdíjjal támogatni, illetve a szakmai zsűri által legjobbnak tartott írás szerzőjét jutalmazni” – mondta Kreutz László, a Fellowes Hungary Kft. ügyvezetője.

Bármennyire szép is a ládikó, a fölösleges iratoknak nem ott van helyük...

Ezért a Fellowes a Magyar Újságírók Országos Szövetségének közreműködésével médiapályázatot hirdet, amin sikertörténeteket szeretnének bemutatni: olyan reménytelen ügyeket, amelyek a professzionális újságírói munka és a média biztosította nyilvánosság miatt fordultak jóra. A Fellowes által felajánlott pénzdíjas pályázatra a nyomtatott, az elektronikus és az online sajtóban megjelent alkotásokat lehet nevezni. A pályaműveket a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által fölkért szakmai zsűri bírálja el. A pénzdíjat a Fellowes Hungary azért adja, mert – noha a biztonságos iratmegsemmisítést hirdeti – pontosan tudja, hogy vannak olyan adatok, amelyeknek nyilvánosságra jutását segíteni kell!

…hanem a papírcsíkos irattárban.

„Őszintén szólva nem sokszor keresik meg az újságírói szakmát a cégek ilyesmivel. A médiában dolgozók a gyakorlatból tudják: az újságírás sokszor szélmalomharc, de akadnak kivételek is, amikor a nyilvánosság eszközével sikerül egy-egy kezelhetetlennek látszó problémát megoldani vagy megakadályozni. Néha egy-egy hír, riport, interjú indítja el azt a folyamatot, ami elvezet a megoldáshoz, máskor kitartó kutatómunkára, oknyomozásra, tényfeltárásra van szükség a kedvező végkifejlethez.

Ugyanakkor mindig elengedhetetlen az újságíró elkötelezettsége, bátorsága és állhatatossága. Az újságíró-szövetségnek pedig feladata, hogy éljen a lehetőséggel, ha érkezik egy ilyen felajánlás, mint amit a Fellowes tett. Bízom benne, hogy sok pályázatot küldenek be a kollégák a jövő februárig. Ezúttal azért szurkolok, hogy ne legyen könnyű dolga a zsűrinek” – mondta a Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke.    

A pályázatok beadási határideje 2021. február 15., az eredményhirdetés várható időpontja 2021. március 31. Pályázni lehet a 2020. július 1-től 2021. január 31-ig megjelent művekkel a palyazat@muosz.hu e-mailcímen; további részletek a MÚOSZ oldalán.

A Fellowes évek óta a papír alapú adatvédelemmel foglalkozik. 2013 óta több kutatást végeztek, elsősorban a kkv-k körében, hogy pontosan feltérképezzék, milyen adatkezelési szokások jellemzőek erre a szektorra, hol keletkeznek nagy számban a legérzékenyebb dokumentumok és milyen veszélyeknek van kitéve egy vállalat, ha nem megfelelően semmisíti meg ezeket. A Fellowes már hulladéktelepen is végzett kutatást, hogy kiderítse, mennyi és milyen jellegű iratok landolnak a szemétben, amelyekkel könnyedén vissza lehet élni. A múlt két évben pedig a GDPR hatásait elemezte a cég. A Fellowes számára tehát az adatvédelem központi kérdés, hiszen évek óta hangoztatják – ami a GDPR alapvetése is – hogy az adat érték. A fölöslegessé váló érzékeny adatokat tartalmazó iratokat pedig biztonságosan kell megsemmisíteni. A vállalat nemzetközi jótékonysági akciót kezdeményezett Európában: az év hátralévő részében a megvásárolt iratmegsemmisítő gépek után egy bizonyos összeget jótékony célra ajánl fel, a kedvezményezettekre pedig a helyi leányvállalatok adhattak javaslatot.