Gyaloglással védik városuk levegőjét a bécsiek

A lábbusz ingyenes: gyalogolni jó, olcsó, ráadásul még a környezetünket is védjük általa. Az osztrák fővárosban is tudják ezt, az ott élők négyötöde ezért szívesen indul útnak zu Fuß, azaz gyalogszerrel. (Kép: Mobilitätsagentur Wien © Christian Fürthner)

A bécsi Mobilitási Ügynökség (Mobilitätsagentur) által készített friss felmérés az eddigi legátfogóbb jelentés a gyalogos és biciklis közlekedés témakörében. Mintegy kétezerötszáz bécsi lakos mondta el véleményét a személyes, illetve telefoni megkérdezés alkalmával.

A szívesen gyalogló bécsiek aránya nyolcvankét százalék, magasabb az ausztriai átlagnál. Negyvenhét százalékuk ráadásul tudatosan közlekedik így, mert tisztában van vele, hogy ezzel ő is tesz a klíma védelméért. A lakosok több mint háromnegyede naponta tíz percesnél hosszabb távot tesz meg gyalog.

Habár a megkérdezettek általában elégedettek voltak, megfogalmazódtak javaslatok is arra, hogy mi tehetné még nagyobb élménnyé a városi sétát. Sokan szeretnének például gyalogosoknak fenntartott útszakaszokat, amit nem kell biciklisekkel és e-rolleresekkel megosztaniuk. Ezenkívül a közlekedési lámpák gyalogosoknak szóló zöld jelzésének időtartamát hosszabbítanák meg, valamint a jelenleginél több út menti ülőalkalmatosságot is szívesen fogadnának a fővárosiak.

A bécsiek egyébként nemcsak gyalogolni, de biciklizni is szeretnek. Ötödük hetente többször is kerékpárra pattan, és általában biztonságban érzik magát két keréken is. Javítandó, persze, mindig van: az osztrák főváros egyik kiemelt célja az iskolák felé vezető utak biztonságának erősítése, hogy a szülők még szívesebben engedjék majd útnak gyermekeiket, gyalog vagy biciklivel, akár egyedül is.

Martin Blum, Bécs kerékpáros közlekedésért felelős városi tanácsnoka tudósítónknak elmondta, hogy az osztrák szövetségi főváros vezetőinek egyik célja a gyalogos és kerékpáros mobilitás ösztönzése, kiváltképp a sűrűn lakott kerületekben – a környezet- és éghajlat-védelem szolgálatában.

Az autózás visszaszorításáért a bécsiek is igyekeznek tenni. A katolikus és evangélikus egyház például azzal, hogy a böjti időszak alatt „autósböjtölésre” is biztatja híveit.