A toleranciát hirdeti: kék birkanyáj Bécsben

Bertamaria Reetz német művésznő és férje, Rainer Bonk 2009-ben Velencében valósították meg „Die Blaue Friedensherde” (A Kék Békenyáj) elnevezésű kezdeményezésüket poliészter gyantából készült százötven birka formájában. A különleges nyáj azóta városról városra vándorol, hogy megmosolyogtassa az embereket és felhívja a társadalom figyelmét: mindenki egyenlő, és mindenki ugyanolyan fontos.

A kék birkák Hannoverben. (Foto: Blauschaeferei)

Az ultramarinkék birkanyáj eddig 160 városban bukkant fel, és összesen 250 településre szeretnének eljutni vele az alkotók, hogy turnéjukat végül Velencében fejezzék be. Az igazira megszólalásig hasonlító nyájat mindig egy forgalmas helyen, lehetőleg festői kulisszák előtt „legeltetik”. A rendelkezésre álló területtől függően 50–150 „állatot” helyeznek ki, közülük egy mindig a vendéglátónál marad ajándékként. A költöző nyáj egyik tagja pedig egy táblácskát kap a vendéglátó város nevével.

Az alkotók választása azért esett a kék színre, mivel ez számukra az összetartozást szimbolizálja. „Ez az Európai Unió, az Egyesült Nemzetek, az UNESCO és a nyugat-európai békemozgalom színe is” – magyarázza Bertamaria Reetz.

A kék békebirkák Bécsben a MuseumsQuartier előtti füves területen lesznek láthatók május 6–7-én. Ezt követően a németországi Baden-Badenben, majd az ausztriai Innsbruckban bukkannak fel.