Tolvaj rezsim kortársai vagyunk, de nem kell bűntársnak lenni

Orbán Viktor keresztes hadjárata a kritikus hangok visszaszorítására azonnal megkezdődött, amint a politikus 2010-ben ismét hatalomra jutott – állapítja meg a Yahoo/AFP. Azóta a médiahatóság ügyel a jelentések „kiegyensúlyozottságára”, a köztévé pedig elfogultságot tanúsít a kormány iránt. Csak egy példa: A népszavazás előtt az idevágó műsorok 95%-a a hivatalos álláspontot támogatta. Az állami hirdetéseket megvonták az olyanoktól, mint a Népszabadság vagy a Klubrádió, amelyek nem álltak be a sorba. A Budapest Business Week amerikai ex-főszerkesztője úgy értékeli, hogy a független sajtót fokozatosan felvásárolták hatalom közeli oligarchák, így várható volt az, ami a Népszabadsággal történt. Most már csak az internet szabad, de a kormány oda is egyre inkább behatol, lásd az origót. Tom Popper a múlt hónapban lemondott, mert a kiadók felszólították, hogy kerülje a politikai témákat az újságban. Azt tapasztalta, hogy a szerkesztőségekben félnek, nehogy bárkinek a lábára tapossanak, mert abból baj lesz. Ugyanakkor a szakma ritka, pártokon túlnyúló szolidaritást mutat a Népszabadság iránt.  

Az Al-Jazeera televízió sötétnek nevezi a magyar sajtó jövőjét a Népszabadság leállítása után. Úgy látja, hogy ez az utolsó fejezet a média átalakításában. Stumpf András a Mandinertől azt mondja, így nem húznak le rolót, de ha mégis, akkor nem gazdasági okokból. A tévé megjegyzi, hogy Orbán Viktor 2010 óta folyamatosan megrendszabályozta a médiát, most pedig egyesek szerint megpróbálja kiterjeszteni befolyását a magánsajtóra is. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet egyik képviselője úgy gondolja: ha lehet így fogalmazni, akkor már-már mókás, hogy a kormány tagadja a beavatkozást, hiszen az 2010 óta folyamatosan zajlik. Bajomi Lázár Péter a BBS-től úgy értékeli, hogy a külföldi tőke az utóbbi években távozik a térségből, noha azt a szerkesztőségi függetlenség egyik garanciájának tekintették. A helyére hazai oligarchák léptek, akik igen közel állnak a politikához.  

Budapest belvárosában ezrek fejezték ki szolidaritásukat a Népszabadsággal és demonstráltak a sajtószabadságért – tudósít a Der Standard. Pető Péter, a lap főszerkesztő-helyettese sürgette, hogy vessenek véget a bizonytalanságnak az újság jövője körül és a tulajdonos mondja meg egyértelműen, mit tervez. A Fidesz ugyanakkor sajtótájékoztatón ismételte meg, hogy nincs köze a történtekhez, továbbá, hogy Magyarországon sajtószabadság van. Bírálók azt vetik az idegenellenes és jobboldali-nacionalista Orbán Viktor szemére, hogy a kormány szócsövévé akarja tenni a médiát.

A Der Standard kommentárja azt tartja a Népszabadság-ügy egyik fő tanulságának, hogy már közvetlen erőszak nélkül is meg lehet szabadulni a nem kívánatos médiától. A tulajdonos azt állítja a Profil c. hetilap mai számában, hogy a lapot senki sem akarta megvenni. Ám mivel a legnagyobb példányszámú politikai újságról van szó, igencsak megalapozott a feltételezés, hogy a kormánynak benne van a keze a dologban. Hiszen előzőleg, amint azt Gergely Márton főszerkesztő-helyettes pénteken Bécsben ismertette, túl sok gazdasági tranzakció történt az orgánum kárára. Továbbá nehéz elhinni, hogy egy mind inkább tekintélyelvű alapokon vezetett országban szabadon működhet a kritikus, ellenzék sajtó. A jobbratolódás egyértelmű, de a képmutatás is. Az európai vezetés mind a mai napig nem találta meg a módját, hogy szóvá tegye a budapesti fejleményeket. Pedig a hallgatás sokszor beleegyezést jelent. Nagyon oda kellene figyelni, hiszen Gergely Márton arról is beszélt Bécsben, hogy a svájci Ringier, valamint a német Telekom szintén közreműködött a magyar sajtó uniformizálásában. A hatalmasságokat mindig is zavarta, ha az ujjukra koppintottak. Ellenlépéseik azonban ravaszabbak, mint eddig bármikor.

Pénzért meg lehet kapni Magyarország szívét – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A hivatalos politika elutasítja ugyan a bevándorlást, Orbán Viktor azt hangoztatja, hogy nincs szükség egyetlen migránsra sem. Ám ismerjük az ő kijelentéseit, épp eleget szajkózza azokat, miközben egyáltalán nem úgy gondolja. Az ország az utóbbi 4 évben 18 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt az EU területén kívülről. Szép csendesen, gyorsan és minden komplikációtól mentesen. A papírokat 30 napon belül kiállítják és a kérelmező még a családját is magával hozhatja, élettársat, sőt a szülőket is beleértve. A feltétel mindössze annyi, hogy le kell perkálni 360 ezer eurót. A legtöbben Kínából és Oroszországból éltek a lehetőséggel, a bevétel meghaladja az egymilliárd eurót, miközben egyetlen más állam sem kapálózik ilyen hangosan és vehemensen a bevándorlók ellen.

Orbán nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy több hónapig tartana a migránsok nemzetbiztonsági ellenőrzése. A pénzes embereknél elég hozzá 30 nap, de hogy azután az mennyire alapos, az már más kérdés. Szigetvári Viktor az Együtt-től azt mondja, hogy az egész színtiszta korrupció. A lakosság 60%-a elutasítja a programot, csakhogy Orbán ezúttal figyelmen kívül hagyja a többség akaratát. A készülő alaptörvény-módosítás a külföldiek betelepítésének tilalmáról nem vonatkozik azokra, akik államkötvény birtokában jönnek.