Torontáli István – emlékkoncert hazai sztárokkal

A kitűnő hangú Torontáli István tavaly május 17-én rövid, súlyos betegség után hunyt el. Nagy rajongótábora volt, sokan szerették volna elkísérni utolsó útjára, a család azonban úgy döntött, hogy szűk hozzátartozói körben helyezi végső nyugalomra. Ezt tiszteletben tartva ígéretet tettünk, hogy a szomorú esemény első évfordulóján koncerttel emlékezünk Torora – írta tájékoztatójában Littvay Imre. A búcsúkoncert este hét órakor kezdődik, a műsorvezető Vágó István és Littvay Imre lesz.                  

Torontáli István sok ismert zenekarban megfordult, játszott a Theátrumban, később Latzin Norberttel együtt a Marionett Rt.-ben majd hosszú külföldi zenélés után csatlakozott 1996-ban a 100 Folk Celsiushoz Heilig Gábor helyére. Csaknem 14 évet töltött a zenekarban, amerikai koncertkörutakon vett részt, a tengerentúlon is értékelték hangját. A country-zene és a Paff, a bűvös sárkány mellett a dzsessz is közel állt hozzá. Az utolsó években a 100 Folk Celsius mellett Vágó Istvánnal és barátaival a Bossa Rt. együttesben dzsesszt játszott.                 

„A  tragédia ellenére a 100 Folk Celsius továbbra is játszik, öten maradtunk, Toro helyét nem töltöttük be, mert ő pótolhatatlan. A koncert bevételéből Toro-díjat alapítunk, mellyel minden évben egy énekes-basszusgitárost jutalmazunk majd. Igy próbáljuk Torontáli István emlékét megőrízni az örökkévalóságnak. A koncerten felhangzik majd Torontáli István egyedülálló hangja is, de már csak felvételről. Fantasztikus hangú személyiség volt” – nyilatkozta elhunyt barátjáról Littvay Imre, a 100 Folk Celsius alapító tagja és vezetője. Torontáli István már tizenkét éves korától játszott fuvolán. Tizennégy esztendősen alapította első zenekarát, a Nautilust. A banda négy évvel később Neoton néven szerepelt. Katonaként is folytatta a zenélést. Részt vett 1972-ben az országos sikert elért Theatrum dzsessz-rock formáció létrehozásában; 1975-76 között, a dzsesszkonzervatórium évei alatt két zenekarban játszott, ezt követően szólókarrierjét építette.               

Később külföldön éveken át oszlopos tagja a minden műfajban és stílusban otthonos, a legkülönfélébb igényeket is professzionális biztonsággal kielégítő, vendéglátós formációknak. Újjáalakított RollStars zenekarával tért haza 1991-ben. Saját tv-sorozata volt 1996-ban, szervezője és fellépője a Queen-emlékkoncertnek, majd tizennégy esztendeje a 100 Folk Celsius basszusgotűrosa lett és énekelt. Emellett rendszeresen zenélt a KTL-trióval  – a betűszóban ő volt a „T” – Kocsándi Miklóssal és Légrády Péterrel a klasszikus rock legszebb hagyományain alapuló klubkoncerteket adtak hármasban.