Történelmi csúcson a GKI konjunktúraindexe

Decemberben történelmi csúcsára hágott a GKI konjunktúraindexe. A GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben, a Medgyessy-kormány 100 napos programjának néhány hónapjában voltak a mostaninál is kedvezőbbek.

Az üzleti szférán belül decemberben az ipari és az építőipari bizalmi index is történelmi csúcsot döntött, a kereskedelmi pedig csak egyszer volt ennél kissé kedvezőbb. Pusztán a szolgáltató cégek várakozása romlott valamelyest novemberhez képest, igaz, akkor historikus maximumán volt. Az ipari bizalmi index decemberben minimálisan meghaladta eddigi, szeptemberi csúcspontját. Kedvezőbb lett az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány – de az exporté nem – és a termelési várakozások megítélése. Az építőiparban kirobbanó az optimizmus, az ágazat bizalmi indexe hónapok óta új és újabb történelmi rekordot dönt, decemberben pedig ezen belül is nagyot ugrott. Novemberhez képest a magas- és a mélyépítő cégek várakozásai is kedvezőbbé váltak. Az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállománnyal kapcsolatos elégedettség decemberben egyaránt látványosan emelkedett. A kereskedelmi bizalmi index a múlt csaknem négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetején áll, csak 2014 januárjában volt ennél magasabban.

Az eladási pozíció és a készletszint megítélése javult, a rendeléseké kissé romlott. A szolgáltatói bizalmi index decemberben kissé csökkent az előző hónaphoz képest. Az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése romlott. A foglalkoztatási és áremelési szándék minden ágazatban erősödött.

Tovább csökkent a lakosság félelme  a munkanélküliségtől. Az építőipari cégek csaknem fele, a kereskedelmiek 40%-a készült áremelésre, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása mérséklődött. A magyar gazdaság perspektívájáról az építőipari és főleg a kereskedelmi cégek, valamint a lakosság a novemberinél derűlátóbban, az ipari és szolgáltató cégek viszont borúlátóbban nyilatkoztak.

A GKI fogyasztói bizalmi index decemberben a novemberi enyhe romlást követően kivételesen markánsan emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint novemberben.

Az emberek saját pénzügyi helyzetükről, várható megtakarítási képességükről, valamint a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítéléséről alkotott véleménye csak 2006 első felének valamelyik hónapjában volt a mostaninál kedvezőbb, a munkanélküliségtől való félelem pedig még sohasem.