Továbbra is autómatuzsálemeket importálnak

Az idős autókra vonatkozó, januártól bevezetett szigorú honosítási szabályok év eleji bevezetése ellenére az idén tovább romlott a külföldről beáramló használt személygépkocsik korösszetétele.

Az idei első negyedévben behozott autók átlagos életkora 11,3 évre nőtt a tavaly ilyenkor regisztrált 10,9 éves átlagról. A legalább 10 éves autók aránya az importon belül a tavalyi első negyedévben mért 60,5 százalékról 64,6 százalékra nőtt.

A teljes hazai autópark átlagéletkora a KSH adatai szerint a múlt év végén már 14,7 év volt. Az állomány idei további öregedését vetíti előre az a tény, hogy jelenleg az importált autók 41,1 százaléka legalább 15 éves, további 23,5 százalékuk pedig elmúlt tízéves.

„Az itthon forgalomba kerülő importautók összetételének romlása nem választható el a vírushelyzettől – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A tömegközlekedést elkerülendő megnőtt az igény az olcsó, de még üzemben tartható autók iránt. Ráadásul a válság kitörése óta a forint is leértékelődött az euróval szemben, így ugyanannyi forintért a vásárlók csak olcsó, az addiginál öregebb autókat tudnak megvásárolni. Ezeket a hatásokat nem volt képes ellensúlyozni a honosítási szabályok szigorítása sem.”

Az év elejétől bevezetett szigorítások különösen az idős használt autók forgalombahelyezését nehezítik: egyrészt megkövetelik az uniós típusigazolást vagy az autón elhelyezett típustáblát, másrészt a hat évnél idősebb, illetve több mint 160 ezer kilométert futott autóknak már külön környezetvédelmi vizsgán kell átesniük. A mostani adatok azonban azt mutatják, hogy további intézkedésekre is szükség lenne azért, hogy az importban nagyobb részarányt képviseljenek a kevésbé öreg, jobb műszaki és környezetvédelmi jellemzőkkel rendelkező használt autók.

A használt autót keresők számára növekszik annak a kockázata, hogy nem megfelelő minőségű autóra tesznek szert. Ezért az eddiginél nagyobb szerep jut az ellenőrzött használtautó-piactereknek, amelyeknek a kínálatában csak a megfelelően dokumentált járművek jelenhetnek meg. Jellemző: miközben a hazai gépjármű-állomány átlagéletkora 14,7 év, a használtautó-importtal pedig átlagosan 11,3 éves autók érkeznek az országba, a JóAutók.hu kínálatában szereplő használt személygépkocsik átlagos életkora 9 év.

A közleményben szereplő piaci adatokat a JóAutók.hu a DataHouse adatbázisa alapján állította össze.

A Greenpeace elkeserítőnek tartja, hogy tovább öregszik a hazai járműállomány, tovább nő a szennyező autók száma hazánkban, holott pont ezzel ellentétes trendeket szorgalmazunk évek óta. Folyamatosan a határértékek felett van több olyan légszennyező anyagnak a koncentrációja, amely városi környezetben dominánsan (nitrogén-oxidok) vagy jelentősen (PM2.5/PM10) a közlekedésből származnak. Évente legalább tizenháromezer magyar idő előtti halálát okozza a légszennyezettség. A hazai politikusok rövidlátóságát mutatja, hogy nem mernek érdemi lépéseket hozni a szennyező járművek importjának korlátozása, kiszorítása végett. A kormányzat 2020. telén ígért roncsautóimport-korlátozást, mely azóta sem valósult meg. A hazai városvezetők, meg nem kezdték meg nyugat-európai városokhoz hasonlóan a szennyező járművek kitiltását. Karácsony Gergely például a választási programjában pedig még ígéretet tett arról, hogy a fővárosból kiszorítja a szennyező járműveket, de ez sem történt meg. Amióta igen sok európai városba nem hajthatnak be a régebbi járművek, megindult ezek exportja az EU keleti felébe” – írta lapunknak a fenti hír kapcsán Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.