A zöldmegoldások mellett döntött az Auchan

Jövőre várhatóan egész Európában, ekként Magyarországon is életbe lépnek az egyszer használatos műanyagokat mellőző szabályozások. Az Auchan Magyarország élen jár: máris megkezdte a kivonásukat a termékkínálatából.

Egyre növekvő fogyasztói igény, hogy fenntarthatóan vásároljunk és minél több környezetbarát cikket vihessünk haza. A felmérések szerint évente körülbelül 2100 millió tonna kommunális hulladékot termel z emberiség, aminek mindössze hatodát hasznosítja újra, miáltal folyamatosan növeli a Föld terhelését.

Az Auchan Magyarország már az európai korlátozások bevezetése előtt lépéseket tesz, mert felelős vállalatként kötelességének érzi az aktív és példamutató szerepvállalást, továbbá azért is, mert a járványhelyzetben a védőeszközök, előre csomagolt termékek miatt szükségszerűen megnövekedett a műanyaghasználat. A fertőzésveszély miatt ezekről egyelőre nehezen lehet lemondani, ezért az áruházlánc úgy döntött, hogy még a törvényi szabályozás életbe lépése előtt azokat a műanyag termékeket vonja ki a kínálatából, amelyek egyszer használatosak és nem játszanak szerepet a járvány elleni védekezésben. Megszüntette a műanyag tányérok, szívószálak, fültisztító pálcikák árusítását, és helyettük környezetbarát fából, papírból, cukornádból, bambuszból készült alternatívákat kínál. A műanyagból készült, régi készlet teljes kivonása május végére várható.

Az áruházlánc már tavaly decemberben megkezdte a környezetszennyező termékek „eltüntetését” a magyarországi piacon elsőként alkalmazott bevásárló kartondobozzal, amely az otthoni tárolásra is hasznos lehet.

Az idén az egyszer használatos bevásárlótáskákat is kivonta a forgalomból, és környezetbarát papír- és szövött, illetve 100%-ban lebomló, házilag is komposztálhatókra cserélte.