Két új európai polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a következő két új európai polgári kezdeményezést:

  • „A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése az EU egészében” elnevezésű kezdeményezés arra irányul, hogy „az Európai Unió teljes területén feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére kerüljön sor a gazdaságpolitika keretében, mindenki számára biztosítva ezáltal az anyagi biztonságot és társadalomban való részvétel lehetőségét”. A kezdeményezés szervezői arra kérik a Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot a feltétel nélküli alapjövedelem egész Unióra kiterjedő bevezetésére, ami csökkentené a regionális egyenlőtlenségeket.
  • A „Megosztás szabadsága” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy „legalizálja a szerzői és szomszédos jogok által védett műveket és egyéb anyagokat tartalmazó fájlok digitális hálózatokon keresztül, személyes felhasználás céljából és nonprofit célból történő megosztását azért, hogy egyensúly alakuljon ki a szerzők és más jogosultak jogai, valamint a tudományhoz és a kultúrához való egyetemes jog között”.

A Bizottság jogi szempontból mindkét kezdeményezést elfogadhatónak ítéli, ezért a nyilvántartásba vételük mellett döntött. A mai regisztrációt követően a szervezők hat hónapon belül megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre. Ha az egyes kezdeményezések egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kapnak legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak hat hónapon belül reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Még többet kell tenni a diszkrimináció ellen

Május 17-e, a homofóbia, a transzfóbia és a bifóbia elleni világnap közeledtével fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az LMBTI-közösség tagjai, azaz a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális személyek világszerte továbbra is sokszor szenvednek el hátrányos megkülönböztetést vagy erőszakot, és élnek félelemben.

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a következő szavakat intézte az LMBTI-közösség tagjaihoz a világnap alkalmából:

„Fontos, hogy mindenki anélkül sétálhasson az utcán, kéz a kézben a szerelmével, hogy emiatt félelmet kelljen éreznie. Európa mindig ki fog állni a benneteket megillető alapvető jogok és szabadságok mellett. Az Európai Unió az egyenlő emberek uniója.”

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége tegnap tette közzé az LMBTI-személyek elleni gyűlölet-bűncselekmények és diszkrimináció témájában készített átfogó felmérésének eredményét. Ebből az derül ki, hogy manapság több leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális személy vállalja nyíltan az identitását, ugyanakkor a társadalmi életben megnyilvánuló félelem, erőszak és diszkrimináció továbbra is számottevő. A felmérésről szóló jelentés hangsúlyozza, hogy javítani kell az LMBTI-személyek társadalmi elfogadottságát, és fel kell lépni hátrányos megkülönböztetésük ellen. Az Európai Bizottság még az idén új, átfogó stratégiát fog előterjeszteni az LMBTI-személyek esélyegyelőségének előmozdítása végett.