Nyilvános konzultáció az európai rákellenes tervről

A rákellenes világnap alkalmából az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációba kezdett, melynek eredményét figyelembe fogja venni az európai rákellenes terv kidolgozása során a legfontosabb cselekvési területek azonosításához és az intézkedések megválasztásához.

A konzultáció 12 hétig fog tartani. A Bizottság a terv egyes elemeit megvitatja majd a tagállamokkal, célzott egyeztetéseket folytat az érdekeltekkel, ezt követően pedig még az év vége előtt előterjeszti az európai rákellenes tervet.

Az EU-ban 9 másodpercenként – évente pedig 3,5 millió embernél – diagnosztizálnak rákos megbetegedést. A rák a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási ok az unióban –

Magyarországon évente csaknem 33 000 ember veszti életét daganatos megbetegedésben.

Ez a súlyos egészségügyi probléma nemcsak az érintettek életére, hanem az egészségügyi és szociális ellátórendszerekre, a tagállami költségvetésekre, valamint a gazdaság termelékenységére és növekedésére is kihat. A rákos esetek száma 2035-re megduplázódhat, és további intézkedések hiányában ez a betegség léphet elő vezető halálozási okká az Európai Unióban. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a rákos esetek kétötöde megelőzhető, ezért sokat tehetünk és sokat el is érhetünk a betegség visszaszorításában. Az európai rákellenes terv célja, hogy csökkentse a betegség okozta szenvedést, és támogassa a tagállamok megelőzés és kezelés terén tett erőfeszítéseit.

Az európai rákellenes terv a betegség minden fontos szakaszára vonatkozóan intézkedésjavaslatokat fog megfogalmazni:

  • Megelőzés: Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a rák visszaszorításának. A megelőző intézkedések közé tartozhat az egészséges étrend népszerűsítése és az átoltottság javítása, a környezeti kockázati tényezők (pl. a szennyezés) csökkentése, valamint a kutatás és az ismeretterjesztés.
  • Korai felismerés és diagnózis: A korai felismeréshez szükség van a célcsoportok rákszűrésben való részvételének javítására, a digitális megoldások használatára és a tagállamok technikai támogatására.
  • Kezelés és ellátás: A rákos betegségek kezelésének és gyógyításának sikerét növelheti a színvonalas ellátáshoz való hozzáférés javítása, az új gyógymódok térnyerése, az alapvető gyógyszerek elérhetőbbé és megfizethetőbbé tétele, valamint a kutatás és fejlesztés.
  • Életminőség: Az életminőség javítását szolgálhatja az újbóli munkába állás segítése, a hátrányos megkülönböztetés megelőzése, a palliatív ellátás javítása, valamint a bevált módszerek átadása.

A Bizottság az európai rákellenes tervről szóló nyilvános konzultációt „Az európai rákellenes terv: Tegyünk még többet!” című mai brüsszeli konferencián hirdette meg. Az eseményen, amelyet a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nyitott meg, polgárok, rákbetegek és túlélők, valamint politikusok, egészségügyi szakemberek, civil szervezetek és más érdekeltek vesznek részt.