Bécsi háztartások tízezreit élteti napenergia

Az osztrák energiaszolgáltató, a Wien Energie 2020-ban 26 megawattnyi új napelemet telepített, ami éves rekord. A 260 tagú napelem-rendszer összteljesítménye már 60 megawatt, ami 25 000 háztartást képes ellátni árammal. A cél a teljesítmény megtízszerezése 2030-ig. (Napelempark a 10. kerületi Unterlaaban © MA31/Fürthner)

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2020-ban új rekordot ért el a napelem-rendszerek kiépítésében: átlagosan hetente egy naperőművel bővült a létesítmények száma. A pandémia ellenére tavaly 26 megawatt teljesítményű napelem-rendszert telepítettek, ami rekordnagyságú növekedés az eddigi évekhez képest. A Wien Energie így már több mint 260 tagú napelem-rendszert működtet mintegy 60 megawatt teljesítménnyel. Ez 25 ezer bécsi háztartás zöldenergia-ellátását fedezi. Tavalyelőtt még 14 ezer háztartást láttak el napelemek, a telepítettek összterülete 500 ezer négyzetméter volt.

Az energiaszolgáltató vállalat napelem-rendszereinek több mint négyötöde épületek tetején található. A Wien Energie különösen sokat tesz a klímavédelemért. A legfőbb megújuló energiaforrások a tetőkön lévő napelemek – mondta el tudósítónknak Michael Strebl, a Wien Energie vezérigazgatója. A tetőkről egyedül azonban nem nyerhető elegendő energia a klímacélok megvalósításához, ezért szükség van környezetbarát napelemparkokra is.

Utóbbira jó példa a tavaly ősszel megvalósult bécsi beruházás. A 22. kerületi Schafflerhofstraße egy kihasználatlan telkén körülbelül 15 focipálya nagyságú naperőmű létesült, ami rövidesen meg is kezdi a működését. Teljes kihasználtsága esetén a 11,5 megawattos erőmű 5200 háztartást képes majd ellátni zöldárammal. Ez Ausztria egyik legnagyobb napelemrendszere. „A következő tíz évben szeretnék megtízszerezni a jelenlegi kapacitásunkat.

A klímavédelemhez minden egyes kilowattóra napenergiára szükségünk van, amit csak meg tudunk szerezni” – szólt Michael Strebl a tervekről. Arra, hogy 2030-ra a 600 megawatt összteljesítményű naperőmű 250 000 háztartás áramellátását fedezze, a Wien Energie mintegy 500 millió eurót költ.