Trócsányi biztosjelöltet október 1-jén este hallgatják meg

Az Európai Parlament bejelentette a biztosjelöltek meghallgatásának részletes menetrendjét. Az Elnökök Értekezlete (az Európai Parlament elnöke és a politikai csoportok vezetői) csütörtökön elfogadták a biztosjelöltek meghallgatásának részletes menetrendjét.

A meghallgatások szeptember 30-án kezdődnek és október 8-ig tartanak. A részletes táblázat a biztosjelöltek nevével és az őket meghallgató parlamenti bizottságok nevével megtalálható az Európai Parlament honlapján.

A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar jelöltet, Trócsányi Lászlót október 1-jén 18,30-tól hallgatja meg az EP Külügyi Bizottsága (AFET).

A meghallgatásokon túl az Elnökök Értekezlete külön-külön eszmecserét folytat majd a három bizottsági alelnök-jelölttel.

Az egyes bizottságok elnökei és a koordinátorok a meghallgatás után összeülnek, hogy értékeljék a biztosjelölteket. Október 15-én a Bizottsági Elnökök Értekezlete összesíti a meghallgatások eredményét és továbbítja a megállapításokat az Elnökök Értekezletének. A meghallgatások lezárásáról az Elnökök Értekezlete dönt. A teljes biztosi kollégiumról az Európai Parlament október 23-i plenáris ülésén szavaz. A megválasztáshoz a leadott szavazatok egyszerű többségére van szükség.

Az Európai Parlament Eljárási szabályzatának rendelkezése a biztosjelöltek meghallgatásáról

Ismertető az Európai Bizottság megválasztásáról

Részletes menetrend a meghallgatásokhoz 

Ismertető: az új Parlament és az új Bizottság