Trópusi kert és orchideafarm: Dobronak/Dobrovnik

A magyar határtól mindössze öt kilométerre, a Muravidék középső részén, Szlovéniában fekvő, többségében magyarok lakta Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A négyhektáros (!) üvegházban – amelyet geotermikus energiával, saját termálkútjából fűtenek – 160-féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülmények között. Az Ocean Orchids termelése mára meghaladja a kétmillió darabot, amelynek csaknem kétharmadát exportálják.

A trópusi kertet 2007–12-ben építették, ahol 400-nál többféle növényfaj és fajta csodálható meg. A mintegy négy méter magas üvegházban a többi között banán, avokádó, vanília, papaya, mangó, ananász, ilang, taró, gyömbér, karambola, húsevő növények és sok más trópusi növény között sétálhatunk.

Természetesen innen senki nem távozik üres kézzel, hatalmas teremben állították ki a megvásárolható orchideacsodákat és a tartásukhoz ajánlott kiegészítőket, , pl: kaspókat, tápokat, földeket.

Az Ocean Orchids-ba a belépő 5 euró, de ennek a felét a megvásárolt termék árából levonják. A naponta reggel kilenctől délután öt óráig látogatható trópusi kertészet honlapja:  http://www.oceanorchids.si/ (Forrás: helyi idegenvezetés)