Tudnak tüntetni a győriek is – ha akarnak

Tudósítónk, Forgács Sándor jelenti: A rendszerváltás óta meghirdetett tüntetéseken Győrött még nem volt olyan nagy létszámú tömeg, mint december 16-án vasárnap. A „rabszolgatörvény” és a közigazgatási bíróság létrehozása elleni demonstrációt civil fiatalok szervezték, a kezdeményezéshez csatlakozott az Audi Hungária Független Szakszervezet és támogatták a pártok városi szervezetei. (Tüntetők a győri városháza előtt; foto: Youtube)

Folyamatosan érkeztek az emberek a délután öt órára meghirdetett demonstrációra. Mikó Krisztina, az egyik szervezője köszöntötte a Városháza előtti téren összegyűlteket, akik kormányellenes rigmusokat skandáltak, és a szónokkal együtt követelték az évi 400 órára emelt túlórakeretről elfogadott törvény visszavonását, és szót emeltek a közigazgatási bíróság felállítása ellen is.

Nagy hatással volt a jelenlévőkre László Zoltán, a Vasas Szakszervezet győri gyökerű alelnöke, aki azt ígérte, hogy a szakszervezetek addig tiltakoznak, demonstrálnak, ha kell, sztrájkolnak is, amíg a gyalázatos rabszolgatörvényt vissza nem vonják. Mint fogalmazott, az emberek dolgozni akarnak, de nem belehalni a munkába.

A mintegy hét-nyolcszáz főnyi tömeg „sétára” indult a győri belvárosba, s miközben Orbán Viktor távozását követelte és kormányellenes jelszavakat harsogott, a Baross úton még sokan csatlakoztak a vonulókhoz. A Fidesz Király utcai irodájához érve, már mintegy ezer főre duzzadt a tömeg.

A szervezők azt ígérték, lesz folytatás, a győriek is megmutatják: elégedetlenek a jelenlegi állapotokkal, a regnáló rendszerrel.

Győri demonstráció 2017. szeptember 29.: