Tulajdonosváltás az Invitel Csoportnál – a vevő a China-CEE Fund pénzügyi befektető

Az Invitel Csoportnak két zászlóshajója van, a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt. és a vállalati IT és telco piacon tevékenykedő Invitech Solutions Zrt.

Az Invitel Csoport anyavállalata a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) jelenleg a Mid Europa Partners (MEP) és számos egyéb pénzügyi befektető tulajdona. A vevő, a China-CEE Fund egy 430 millió dolláros magántőke (private equity) alap, amelynek a CEE Equity Partners a befektetési tanácsadója.  Az alap a közép-kelet-európai térség egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg kilenc érdekeltséggel. A 2014 végén  megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Lengyel-, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.

Az Invitel Csoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA-ja)  14 milliárd forint.  A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg.  Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben – a szükséges versenyhatósági és részvényesi jóváhagyásokat követően – történhet meg.