Tüntetés a faji egyenjogúságért

A faji egyenjogúságért, a rasszizmus ellen tüntettek hétfőn civil szervezetek és politikai pártok a Duna-parti cipőknél – tudósított róla a Magyar Szociális Fórum és a Magyar Békekör. (Foto: Cultiris/Schäffer László)

A megmozdulást üzenetben köszöntötte Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A felszólalók gyertyát gyújtottak és egy-egy szál fehér virágot helyeztek el a rasszizmus áldozatainak jelképes sírján.

A felszólalók az emberek békés együttéléséért szálltak síkra, és elítélték a rasszizmusnak kedvező kormánypolitikát.

A programban szerepelt Galkó Balázs színművész szavalata, majd felszólalások következtek az alábbi sorrendben: Tordai Bence, PM országgyűlési képviselő, Szűcs Balázs VII. kerületi alpolgármester
Szabóné Kállai Szilvia, roma pedagógus, Setét Jenő, Ide Tartozunk Roma Mozgalom elnöke, dr. Donáth Ferenc, Daróczi Ágnes, Praliphe-aktivista,
Vajnai Attila, Európai Baloldal elnöke, Sermer Ádám, Magyar Liberális Párt ügyvivője, Újhelyi Sándor, Új Alternatíva párt elnöke, Hanti Vilmos, Nemzetközi Ellenállók Szövetsége és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöke, Orsós István, roma aktivista, Simó Endre, Magyar Szociális Fórum alapító szervező, Magyar Békekör elnök és Iványi Gábor lelkész.

A tisztelgő eseményen Simó Endre a következőket mondta:

Ezek a cipők azt üzenik, hogy aki nem áll ellen a rasszizmusnak, úgy végezheti, mint 1944-ben lemészárolt zsidó embertársaink végezték. Ha mástól várjuk a megváltást, de mi nem állunk ki saját magunkért, sorsunk az lehet, mint azoké, akiket a Dunába lőttek. Figyelmeztessen minket a rendőrgyilkosság, melynek George Floyd esett áldozatul. És merítsünk erőt az amerikai nép nagyszerű kiállásából a faji egyenlőségért! Nem vagyunk egyedül!

Köszöntöm a bátrakat, az egyjogúságért küzdőket, az elszántakat, akikkel ma itt lehetek! Jó tudni, kire számíthat az ember, amikor eljön a pillanat, hogy belássa, a szó többé nem helyettesítheti a tetteket.

Aljas emberek élnek köztünk, ezt tudnunk kell. Kezükre játszik az uralkodó politika, melyből árad az idegengyűlölet, a rasszizmus, a vallási türelmetlenség.

Mi, akik nem egymás bőrének színét nézzük, hanem az embert, nemcsak azért jöttünk ide, hogy halottainkat sirassuk, hanem azért is, hogy ne kelljen gyászolnunk az élőket. A nyomorgókat, az éhezőket, jövőjüktől megfosztott testvéreinket. Legyenek ők cigányok vagy nem cigányok! Sok millióan küzdenek mindennapi megélhetésükért. S ha nem tudnak enni adni a gyereknek, bizony, könnyű arra a következtetésre jutniuk, hogy csak a szabályok és a törvények megszegésével juthat eredményre az ember!

Változtatnunk kell: ez csak harccal sikerül. Nemcsak keresni kell egymás kezét, hanem megtalálni is! Nem szabad lefasisztáznunk azt, aki nem az! A nép nem fasiszta! A többség békében akar együtt élni. Nem elvenni akarja a falatot a másik elől, hanem megosztani vele. Egyenlőséget, igazságot akar, de megosztják, szembe állítják, egymásra uszítják, hogy uralkodhassanak rajta.

Barátaim, Tesóim! Szükségünk van egymásra a harcban egy olyan jövőért, melyet közösen építünk magunknak, egymásnak! A cél megéri! Tennünk kell érte! Ésszel és erővel! Ez a mi dolgunk a mai világban!

Tisztelettel adózom meggyilkolt testvéreim emlékének, a rasszizmus áldozatainak! Áldásunk rátok, szeretetünk áldása!”