Ugranak, oltanak, örökbe fogadnak

A filmben a cím a legjobb: Ne játssz a tűzzel! Bölcs intelem, remélem, hogy akik megfogadhatják, azok nézik a történetet. (A nyitó kép forrása: sg.hu)

A besorolás szerint, az ajánlat 12 éven felülieknek szól, nagy tévedés, de nem az egyetlen. A pofára eső, a kakilásból, pisilésből viccet csináló, a bárgyúságot érzelgősséggel keverő mozi minden öt percében ott a mélypont, aztán a további süllyedés.

Egy rakás tűzoltó, bocsánat füstugró, mert ez minőség, mond csődöt a gyermekek nevelésében, aztán a nemrég még nyűgnek érzett kicsiket megszeretik, befogadják, hát persze, hogy kelendő a zsepi. Szó sincs izgalmas kalandról, egy valóban veszélyes szakma bemutatásáról, igazi karakterekről, csak égő erdőről, házról, gyermekszökésről, meg hangos és büdös pukiról.

Igazából az a baj, hogy a kritikát felnőttek írják, évtizedekkel, sok filmes élménnyel a hátuk mögött, nekik már visszaköszönnek a korábban másutt látott sablonok, ők nem tudnak nevetni a bölcsiseknek, óvódásoknak tetsző jeleneteken, a kutya–gyermek barátságtól sem hatódnak meg, sőt, ők még arra is képesek, hogy előre megmondják, mi után, mi következik.

A tanulság ebből adódik, írják a gyerekek a méltatást, a felnőttek majd segítenek, a látvány például hatásos, az operatőr olykor valódi katasztrófahangulatot teremt, és a fiatal anyukakorban lévő nézők is felfedezik az új Schwarzeneggert, John Cena egykori pankrátor, Carson parancsnokként, félmeztelenül olyan, mint Arnold volt valaha. 

A 12 éven felüli besorolás valami kis romantikát, szerelmi szálat is sejtet, de nincs folytatás, a tűzzel senki sem akar játszani, a zuhanyozástól meg senki sem esik teherbe, minek a strapa, a szex, ha a forgatókönyv írói szerint, lehet örökbe fogadni…

Ne játssz a tűzzel! Amerikai film. Forgatókönyvírók: Dan Ewen és Matthew Lieberman. Sztori: Dan Ewen. Producerek: Todd Garner, Sean Robins.Jake Carson: John Cena; Mark Rogers: Keegan-Michael Key; Rodrigo Torres: John Leguizamo; Brynn: Brianna Hildebrand; Richards parancsnok: Dennis Haysbert; Dr. Amy Hicks: Judy Greer.