Új bizonyítékok Marilyn Monroe haláláról

Történelmi döglött akták (Cold Case: History)címmel forgattak nemrég dokumentumsorozatot, és a készítők már a gyártás napjainban bejelentették: új bizonyítékokat találtak Marilyn Monroe halálával kapcsolatban. Emellett körbejárták a többi között III. Richárd unokaöccseinek titokzatos eltűnési ügyét is, és eközben olyan nyomokra bukkantak, amelyek közelebb visznek az 500 éves kérdés megválaszolásához.

A régmúlt haláleseteit sokszor felületesen vizsgálták ki, majd az aktákat így zárták is le. Amikor azonban a titkosítás ideje lejár, és immáron friss technológiák, illetve a legmodernebb bűnüldözési eljárások, még képezttebb szakértők segítségével újra megvizsgálják a történéseket, nem egy eset is megvilágításban jelenik meg…

Marilyn Monroe (kép: curiosaportugal.com)

A 20. század egyik legnagyobb és legszexisebb filmcsillagának, Marilyn Monroe-nak a korai halálát a mostanáig megoldatlan kérdések övezik. Tényleg végzett volna magával 36 éves korában, vagy egy összeesküvés áldozata lett, amelyhez Kennedy elnöknek is köze volt? Monroe-t 1962 augusztusában találták holtan az apartmanjában: a sebtében elvégzett boncolás szerint kábítószerrel túladagolta magát. Egyes feltételezések szerint azonban a sztár nem öngyilkos lett, hanem Bobby Kennedy, vagy a maffia ölette meg. A Történelmi döglött akták készítése közben konkrét bizonyítékokat találtak, amelyek szűkítik a lehetséges gyilkosok körét. A legújabb teóriák szerint a színésznővel akkori feltételezett szeretője, dr. Ralph Greenson végzett. Mindezt egy rejtélyes doboz támasztja alá, amit 2019-ben találtak az UCLA (University of California, Los Angeles), a Kaliforniai Egyetem  könyvtárában. A doboz olyan orvosi aktákat tartalmazott, amelyeket dr. Greenson állított ki Monroe-ról, de halála után azonnal titkosították is őket – húsz évre. Greenson volt az, aki megtalálta a színésznő holttestét, és sokan vélik, hogy ő a felelős a túladagolásért.

Vajon III. Richárd tényleg megölette két unokaöccsét, hogy övé lehessen a trón?

Ez volt a történelem egyik legelső, eltűnt személyhez köthető ügye: 1483-ban nyoma veszett III. Richárd két unokaöccsének (V. Eduárdnak és Richárd yorki hercegnek). A testvérpárt IV. Eduárd angol király elhalálozásakor maga Richárd herceg (aki a király akarata szerint régens lett volna Eduard nagykorúságáig) záratta be a Towerbe. Richárd ezt követően királlyá koronáztatta magát, a kiskorú unokaöccsökről viszont soha többé nem hallott senki – az eddigi feljegyzések szerint eltűnésük évében végeztek is velük. A Történelmi döglött akták kutatói viszont ezt cáfoló információkhoz jutottak! Egy bírósági dokumentum említést tesz egy bizonyos Perkin Warbeckről, aki 1495-ben azt állította magáról, hogy ő az egyik eltűnt herceg, és magának követelte a trónt. Az akkori király, VII. Henrik csalónak bélyegezte a férfit és kivégeztette. Egy másik dokumentum szerint III. Richárd 1484-ben még pénzt küldött a hercegeknek, szóval talán Warbeck mégsem hazudott. A talányt tovább bonyolítja, hogy 1647-ben a Towerben találtak egy fából készült koporsót, benne két gyerek csontvázával. Ha ezekből a maradványokból lehetne DNS-mintát venni, azzal közelebb juthatnánk a megoldáshoz – a sorozat egyik oknyomozó történészének ugyanis sikerült mintát szereznie a hercegek leszármazottjaitól, azaz ezeket csak össze kéne vetni, és az igazságra 500 év után fény derülhet!

Itthon ma este kilenc órától látható el a dokumentumsorozat a Viasat History-n.