Új klip: noÁr (is) normális országot szeretne

Molnár Áron színész. Újvidéken született 1987-ben, 2010-ben végzett a Budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen, utána 2015-ig a Vígszínház tagja volt, azóta szabadúszó. 2013-ban Junior Prima Díjat kapott. Játszott a többi között A Viszkis, a Memo című filmekben, az Aranyélet, a Tóth János és A mi kis falunk című televíziós sorozatban… (Kép: szinhaz.org)

Közéleti aktivistaként jó másfél évvel ezelőtt noÁr néven indított mozgalmat. Tanulni akarunk című klipjét több mint egymillió-kétszázezren látták a YouTube-csatornáján.

Egyre másra születnek a dalok, amelyek nem hagynak békén, bekúsznak a köztudatba. Gondolhatnánk, hogy egy afféle rétegműfaj, mint a rap, csak keveseket képes megszólítani, de már régen nem így van. Molnár Áron azon elszántak egyike, aki teljes erőbedobással tenni akar a világ jobbá tételéért. Aki – bár ezt előre nem sejthette – igazi mozgalmat indított el 2018 decemberében az első, migrációról szóló videójával, az Ébresztő-vel. Azóta sorban születettek a dalok, mindegyikben közéleti témákra reflektál, beszél például a rasszizmusról, a hajléktalanhelyzetről, az oktatásról, és arról is, hogy mit is jelent pontosan a noÁr.

A színész egy korábbi interjújában így fogalmazott: „A színésztársadalom próbálja emberek 500-1000 évvel ezelőtt írt mondatait jelen időben hitelesen megszólaltatni. Azt azonban elfelejtettük, hogy hogyan kell megszólalni civilként, aktivistaként, hogyan kell felhasználni az ismertségünket. Vitákba kell bonyolódnunk, felemelt hanggal kell keresni a megoldást akár a kilakoltatás, akár a migráció, akár a homofóbia, akár az oktatás szabadsága vagy a tao ügyében. El kell felejteni a büfépuffogást. Ez most nagyon fontos tanuló fázis, gyerekcipőben járunk még, miközben a nyílt terepen rengeteg a professzionális ravaszdi, aki körmönfontabb nálunk. Én azért lettem színész, azért szerettem volna híres lenni, hogy fontos dolgokban nagy plénumot tudjak megszólítani.”

Ugyancsak többször leszögezte: „Nem érdekel a pártpolitika.”

NoÁr legfőbb céljai, hogy 21. századi oktatás, normálisan működő egészségügy, működő szociális háló, a civil szervezetek bevonása törvényhozásba, és egy olyan ország, amelyet, szakértői kormány vezet. Ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni valaha, kompetens politikusok kellenek, utóbbihoz pedig tudatos, gondolkodó választókra van szükség. Evégett cselekvő közeg is kell, és itt jön képbe a noÁr.

A legújabb klip bemutatója ma volt. Ismét egy olyan téma került a noÁr-palettára, ami felráz, rádöbbent mennyire nem figyelünk a gyerekekre, azokra a kicsikre és nagyobbakra, akiket bántalmaznak, akikre nem jut elég ideje a környezetüknek, akik magukra maradnak fájdalmas titkaikkal, félelmeikkel és bánatukkal.

A noÁr azért választotta az új szám címének a Kék Vonal lelkisegély-vonalának hívószámát, a 116-111-et, hogy minél több fiatallal megismertesse ezt a telefonszámot, és arra biztassa őket, hogy merjenek segítséget kérni. Ez az ingyenes és névtelenül hívható telefonszám az egész országból elérhető a segítségre szoruló gyerekek és fiatalok számára. A 24 évesnél fiatalabbak tanácsot kérhetnek egy nehéz döntési helyzetben, kérdezhetnek, például, a lelki egészséghez, a párkapcsolatokhoz, a szexualitáshoz, vagy az internetbiztonsághoz kapcsolódóan, és akkor is fordulhatnak az alapítványhoz, ha veszélyben vannak, és azonnali segítségre szorulnak. A dal és hozzá készült videó ezenkívül azért is érdekes, mert ez noÁr első animációs klipje.

A videót a Máthé Kata vezette Remarker csapata készítette el lelkiismeretes utánajárással, és nagy fokú részletességgel dolgozta fel ezt az igen érzékeny témát.

Molnár Áron, azaz noÁr néhány műve: Levegőt, Tanulni akarunk, Ti vagytok a hősök!, A kultúra nemzeti alap