Majdnem autómentes lesz a bécsi belváros

Új közlekedési koncepciót fogadtak el a bécsi belváros forgalomcsillapításával kapcsolatban, amely még az ősz előtt megvalósul. Eszerint nagyrészt megszűnik az átmenőforgalom és a mainál csendesebb, jobb levegőjű és összességében élhetőbb kerületet kapnak a bécsi polgárok. 

Bécs lesz az első olyan nagyváros német nyelvterületen, ahol forgalomcsillapító intézkedésekkel tehermentesítik a belvárost, vagyis a lehető legtöbb autót tiltják ki onnan. Az osztrák főváros ezzel egy újabb lépést tett a fenntartható és klímabarát közlekedés felé, és még közelebb jutott ahhoz, hogy klímavédelmi mintavárossá váljék. A döntést hosszas egyeztetés előzte meg a kerületi polgárokkal és vezetőkkel, mert olyan megoldásra törekedtek, ami a lehető legtöbb ember javát szolgálja. A járműforgalmi tilalom alól mentesülnek a többi között a belvárosi, vagyis az első kerületi lakosok és a fogyatékkal élők, valamint nem vonatkozik közösségi közlekedési járművekre, taxikra és azokra, akik akkor dolgoznak az első kerületben, amikor már nem jár a tömegközlekedés – például rendőrök, orvosok. Kerékpározni természetesen továbbra is szabad.

Az intézkedés elsősorban az átmenő forgalmat kívánja csökkenteni; ha minden a terv szerint megy, akár harminc százalékkal csökkenthető a forgalom, a zajszennyezés, ami nagyban hozzájárul majd a károsanyag-kibocsátás visszaszorításához a belvárosban.

Ugyanilyen fontos azonban, hogy a helyieknek több parkolóhely áll majd rendelkezésére a környéken, ugyanakkor összességében csökken a parkoló autók száma és nő a szabadon felhasználható tér.

A csillapított forgalmú belváros koncepciója még az őszi önkormányzati választások előtt megvalósul.