Új tanszék a Kodolányin – nincs több csupán elméleti szakember

A világ felsőoktatása az együttműködő és duális irányba mozdul el. Már nem elég az elméleti oktatás, a hallgatók elvárják a gyakorlati képzést is, amelyben az egyetemek és főiskolák partnerei azok a vállalatok, amelyek mindezt társadalmi felelősségvállalásnak is tekintik. Mint a Nexon, amely piacvezető a humánügyvitelben, a bér- és humánügyviteli szoftverek fejlesztésében és szolgáltatásában.

A két szervezet az eddigi együttműködést (évek óta jól működik a „személyügyi üzleti szervező” szakirányú továbbképzés) fűzi szorosabbra a Nexon külső tanszék megalakításával. Szeptembertől „emberi erőforrás” alapképzési szakra jelentkezhetnek azok, akik versenyképes tudást és diplomát szeretnének.

A tantervet a főiskola és a vállalat közösen alakította ki és az oktatókat is fele-fele arányban adja. A képzés végén a KJF és a Nexon közös diplomát ad ki. Értékesebbé teszi a végzettséget, hogy a képzés a piacvezető HR (egykori nevén: személyzeti és munkaügyi)-tanácsadó közreműködésével valósul meg.

A konstruktív részvétel az oktatásban és a munkaerő-piaci problémák hatékony kezelésének támogatása új irányzat a vállalati felelősségvállalásban. Ilyen elmélyült együttműködés még nem volt felsőoktatási intézmény és vállalat között hazánkban, a KJF és a Nexon közös képzése példaértékű.

„A humán erőforrás és a bérügyvitel világában rendkívül magasak a követelmények, hiszen folyamatosan változó környezetben kell naprakész és széles körű tudással rendelkezniük munkatársainknak. Mi a Nexonnál hiszünk abban, hogy a gazdálkodó szervezetek dolga és felelőssége, hogy versenyképes és hosszú távon használható végzettséghez és/vagy szakmához segítse hozzá az érdekelteket – mondta el Ocskay Szilárd, a Nexon ügyvezetője, címzetes főiskolai docens, a Nexon külső tanszék vezetője.

Jelenleg a világ mintegy 70 000 felsőoktatási intézménye közül csak alig 4000 oktat ebben a rendszerben, ám ezek az iskolák a világ legjobbjai közé tartoznak. Az együttműködő felsőoktatási modell főleg Észak-Európában és az angolszász területeken, valamint a francia elitiskolákban van jelen. A Kodolányi János Főiskola követi a rangos egyetemek példáját és hazánkban elsők között honosította meg a kooperatív felsőoktatási modellt.