Újabb médiatulajdon-átrendeződés a Spéder elleni hadjárat hozadékaként – az ellenzék béna és pénztelen

Az Indexre Orbánék számára az optimális vevő a Habony Árpád–Andy Vajna-kör lenne, de a 168 Óra több forrásból is úgy tudja, a médiaportfólióját épp megtisztító Simicska Lajos opciós szerződése révén akár a közeli jövőben is megszerezheti az internetes portált.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre a Spéder-barát osztrák Heinrich Pecina-féle MédiaWorks iránt érdeklődik komolyan, e cégé a többi között a Népszabadság és a Nemzeti Sport. Az előkészítés már zajlik, feltőkésítették a Mészároshoz köthető Opimus Press Zrt.-t, amely végső vevője lenne a MédiaWorksnek.Eközben folyik az FHB Jelzálogbank ellehetetlenítése, s egyre jobban erősödik az a piaci vélekedés, hogy az átrendeződés eredményeként az MKB Banknak áll a zászló. Fideszes források szerint az is egyértelmű: Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszternek is üzentek a Spéder elleni hadjárattal. Amelyet – mondta a 168 Órának nyilatkozó elemző – putyini mintára hajtanak végre.

A Spéder-üggyel Orbán arra figyelmeztet: a hatalom a saját oligarcháját is elintézi, ha erre szükség van, s a gazdasági háttéremberek sem lehetnek önjárók, alacsonyabb szinten állnak, mint a politikai döntéshozók. (Minderről részletesen a holnap megjelenő 168 Órában olvashat.)