Újra kell gondolni a hibás tűzifarendeletet

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírás-gyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Intenzív kommunikációba lendült Nagy István agrárminiszter és Zambó Péter, az erdőkért felelős államtitkár, látva a tűzifa-rendelettel kapcsolatos széles körű társadalmi felháborodást. A jogszabály az energiaválságra hivatkozva kétséget kizáróan lehetőséget nyit a hatalmas természeti értékű védett erdők tarvágására, a vegetációs időszakon belüli favágásra, csökkenti a tölgy- és bükkerdők vágásérettségi korát, valamint felfüggeszti az idegenhonos erdők átalakítási kötelezettségét a védett területeken. Az agrárminisztérium hivatalos magyarázatai ugyanakkor az ezekkel a passzusokkal kapcsolatos kritikákra érdemben nem reagálnak, ehelyett a jogszabály szövegétől elrugaszkodva, azt a hatást keltik, mintha a rendelet nem is hozna érdemi változást az erdők hasznosításában.

„Fénysebességgel terjednek azok a magyarázatok, hogy a tűzifarendelet csak az akác kitermelésére vonatkozik, hogy a vegetációs periódus fellazítása csak pár hétnyi időkedvezmény augusztusban és hogy csak akkor lesz megnövelt faanyagtermelés, ha valóban szükség lesz rá. Ezekkel az indoklásokkal csak egyetlen probléma van – a jogszabály szövegszerűen nem ezeket tartalmazza” – mondja dr. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője.

Miközben az agrárminisztérium nyilatkozatai igyekeznek elvenni a jogszabály élét, egymás után jelennek meg a kritikák olyan fajsúlyos szakmai műhelyek részéről, mint a Jövő Nemzedékek Szószólója, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont, a Magyar Biológiai Társaság. A rendelet ellen emelte fel a szavát a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is. A társadalmi felháborodás mértékét pedig jól mutatja, hogy a hat zöld szervezet által augusztus 10-én indított nyílt levelet több, mint 100 000 személy és mintegy 380 szervezet írta alá, kérve a miniszterelnököt a rendelet visszavonására (peticio.wwf.hu).

A legnagyobb természetvédő civil szervezetek – a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – fontosnak tartják, hogy az agrárkormányzat az utóbbi napokban kiemelte a természetvédelmi szempontok érvényesítését a tűzifarendelet ügyében, de ezt a szándékot csak akkor tartanák hitelesnek és elfogadhatónak, ha a tárca kezdeményezné, hogy a védett természeti területek kerüljenek ki a rendelet hatálya alól.