Újraélesztés: megtanulandó hőstett

A Teva Gyógyszergyár Zrt. által támogatott egészségügyi felvilágosító kampány lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az a legfőbb dolga, hogy a mentőket értesítse, hanem cselekvés. A beteg túlélési esélyeit ugyanis alapvetően növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, amelynek helyes alkalmazásával az önkéntes segítő időt nyerhet, életet menthet. A hirtelen szívhalált követően mindössze 4 perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc kezdődik. Fordított esetben, túllépve a négyperces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A laikusok számára tartott oktatáskor Klupács Péter és Mészáros Zalán hangsúlyozza: már nem feltétel a szájból szájba lélegeztetés újraélesztés közben. Azok, akiknek egészségügyi végzettségük, ezzel a módszerrel többet árthatnak, mint használhatnak a betegnek.

Az újraélesztő oktatóprogram azért is nagyszerű, mert játékos formában tanítja meg az embereket az újraélesztésre, és ezzel a módszerrel így akár már 5 éves kortól is elsajátítható a gyakorlat.

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy városnyi lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Naponta 70, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert a lakosság zöme nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Németországban 1000-ből 973 tud újraéleszteni, 1000 magyarból csak 17 tudja, mitévő legyen vészhelyzetben.