Újraéledne a bécsi kulturális pezsgés

Javaslatcsomagot dolgozott ki a múzeumok, színházak és egyéb kulturális intézmények biztonságos újra megnyitásához Bécs városa. Ha a kormány jóváhagyja, az intézkedések már júniusban életbe léphetnek. (Nyomasztóan csöndes a bécsi este; a képen az operaház.)

A színházak, múzeumok, mozik és egyéb művészeti területek szerves részei az osztrák főváros életének, ezért a bécsi kultúrát – a több mint két hónapos kényszerszünet után – újra lendületbe kell hozni. A városvezetés egészségügyi és kulturális szakértők bevonásával olyan irányelveket dolgozott ki, amelyekre az intézmények bátran támaszkodhatnak. A cél, hogy az emberek ne legyenek nagyobb kockázatnak kitéve, mint más nyilvános helyen. Az irányelvek a beltéri múzeumokra, színházakra, koncerttermekre és mozikra vonatkoznak, hiszen szabadtéren sokkal könnyebb a kellő távolság megtartása.

Különösen fontos ez ott, ahol a vírus a legjobban terjedhet: például a bejáratnál, sorban állás közben a kasszánál, ruhatárnál, a mosdóhelyiségekben. Így, amit csak lehet, plexiüveggel el kell választani. Fontos a látogatók számának csökkentése és az embereket ösztönözni kell az online jegyvásárlásra. A maszkviselés egész idő (pl. előadás, vagy vetítés) alatt kötelező, amíg a látogató el nem hagyja az épületet, és ugyanez vonatkozik a személyzetre is. A kézfertőtlenítést több ponton is lehetővé kell tenni, a szellőztetőrendszert meg kell újítani és a levegőelosztást például kereszthuzattal növelni.

A színházakban és mozikban a székek közötti és a színpadtól való távolságot legalább egyméteresre kell növelni, valamint a jelenleginél több be- és kijáratot kialakítani. Állójegyek nem adhatók el. Mivel a múzeumokban könnyebb a csoportosulások elkerülése, rájuk nagyjából azok a szabályok vonatkoznak, mint az üzletekre: maszkviselés, távolságtartás, szellőztetés. Természetesen a rendszeres takarítás és felületfertőtlenítés mindenhol elengedhetetlen.

A koronavírus kezelésére felállított bécsi válságkezelő csoport jóváhagyta az irányelveket. Ahhoz azonban, hogy életbe léphessenek, a kormány beleegyezése, tehát szövetségi szintű rendelet, vagy törvénymódosítás szükséges. Ha a tervezet zöld utat kap, akár országosan is irányadó lehet.