Eurómilliókkal segíti a bécsi városháza az önkormányzati lakásépítést

Mentőcsomagot dolgozott ki az osztrák főváros, hogy tehermentesítse a pandémia miatt amúgy is pénzhiánytól szenvedő bécsi kerületeket. Átvállalja tőlük a rezsiszámlát, egyszeri alkalommal pluszforrást biztosít az építkezésekkel kapcsolatos adósságaik törlesztésére, illetve megemeli a zöldterületek és fák gondozására felhasználható keretet. Az új rendelkezéssel érdekeltté teszi őket a gazdaságfejlesztésben is. (A nyitó képen: A bécsi városháza © Filmspektakel)

Megreformálta a kerületi forráselosztási rendeletet a bécsi városháza, hogy tehermentesítse a pandémia miatt tetemes bevételektől eleső és a magas energiaszámláktól szenvedő 23 bécsi kerületet. A határozathozatalra váró javaslatban a többi között átvállalják a kerületektől az iskolák, óvodák és önkormányzati intézmények áram- és fűtésszámláit, amiket a város költségvetéséből fizetnek ki. Ugyanakkor a kerületeknél hagyják az energiaköltségek fedezetére szánt pénzt, ami a 2021-i zárszámadás alapján összesen 20 millió euró.

További intézkedésként a város egyszeri alkalommal többlet forrást ad a kerületeknek, hogy törlesszék az egyre emelkedő építőanyagár miatti adósságaikat. Bécsben ugyanis a lakosságszám növekedése miatt folyamatosan épülnek önkormányzati lakások. Az összesen 23 millió euróból a kerületek azonos mértékben részesülnek. Az egyszeri vállalás célja, hogy a kerületeknek nagyobb mozgástere legyen terveik megvalósításakor.

A jövő évtől a város összesen 20 millió euróval több pénzt bocsát a kerületek rendelkezésére a zöldterületek és fák gondozására. Ebből létrehoznak egy 15 millió eurós „zöldalapot” és ötmillió euróval megemelik az erre a célra szolgáló költségvetést. A pénzt a kerületek területe, a fák száma és a gondozási ráfordítás alapján osztják szét.

A kerületek számára rendelkezésre álló források elosztásakor a jövőben nagyobb súllyal veszik figyelembe az ott működő vállalkozások és üzemek, illetve az általuk létesített munkahelyek számát, így érdekeltté teszik őket abban, hogy minél több céget csábítsanak a kerületbe.

Az intézkedések nyomán a bécsi kerületek 2023-ban összesen ötödével több pénzzel – 40 millió euróval többel – gazdálkodhatnak, amiben nincs benne az adósságok átvállalásával felszabaduló összegek.