Magyarokat is hazaröptet az Európai Unió

Az Európai Unió nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése után aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy segítsen minél több európainak visszatérni a világ minden tájáról.

Amióta január végén az első, hazaszállításra indított repülőjárat elindult a kínai Vuhanból, már 273 járat szállított vissza több mint 60 ezer uniós polgárt az EU társfinanszírozásával. A magyar kormány eddig két, közvetlenül Magyarországra irányuló repülőjárat társfinanszírozását kérte az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. Az Európai Bizottság elfogadta a kéréseket, és felvette a két járatot a támogatott járatok nyilvános jegyzékébe. Így április 17-én Kambodzsa fővárosából, Phnompenből, május 6-án pedig Izland érintésével Észak-Amerikából (Miami, New York, Toronto, Reykjavík) érkezett haza 93 magyar állampolgár (más országok polgáraival együtt). A Bizottság hamarosan közli a hivatalos támogatási döntéseket is a magyar hatóságokkal.
 
Más európai országokba érkező járatok további 361 magyart szállítottak vissza, így több mint 450 magyar állampolgárt segített már hazatérni az uniós polgári védelmi mechanizmus. A tagállamok továbbra is kérhetik az általuk tervezett, hazaszállításra indított repülőjáratok – a költségeknek akár a háromnegyedét elérő – uniós társfinanszírozását.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus által támogatott, hazaszállításra indított repülőjáratok összes adata mindig naprakészen megtalálható az Európai Bizottság weboldalán (angolul): https://ec.europa.eu/info/files/overview-repatriation-flights_en