Ha az újságírók veszélyben vannak, akkor a demokrácia van veszélyben

 Az Európai Bizottság ma 3,9 millió euró összegű pályázati felhívást tett közzé a határokon átívelő oknyomozó tevékenységek, valamint a sajtó- és médiaszabadság megsértésével kapcsolatos esetek feltárásának és orvoslásának további támogatása céljából.

Věra Jourová, a Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a felhívás kapcsán hangsúlyozta:

„Napjainkban az újságírók minden eddiginél nagyobb mértékben szembesülnek fenyegetésekkel, az online zaklatástól az egzisztenciális bizonytalanságon és a politikai nyomásgyakorláson át egészen a fizikai támadásokig. Ha az újságírók veszélyben vannak, akkor a demokrácia van veszélyben. Ezért finanszírozunk olyan kezdeményezéseket, amelyek közvetlen jogi vagy gyakorlati segítséget, illetve a több tagállamot érintő oknyomozó munkához vissza nem térítendő támogatást nyújtanak majd a segítségre szoruló újságíróknak.”

A felhívás a többi között az oknyomozó újságírók képzésének jogi és anyagi támogatását, a tartalommegosztás előmozdítását, a közérdekű cikkek közös létrehozását és fordítását, valamint a sajtó- és médiaszabadság megsértésének nyomon követését tűzi ki célul azért, hogy a polgárok és az európai intézmények megbízható és átfogó tájékoztatásban részesüljenek. A Bizottság nem kormányzati szervezetek, nemzetközi szervezetek és tudományos szakemberek pályázatait várja.

Követelmény, hogy legalább két ország szervezetei valósítsák meg őket –partnerségben egymással.

A pályázatok beadási határideje 2021. január 20. A pályázati felhívás részét képezi azoknak az uniós társ-finanszírozású kezdeményezéseknek, melyek a média sokszínűségét és szabadságát hivatottak támogatni.

A pályázati felhívást ismertető bizottsági weboldal; A média sokszínűségét és szabadságát támogató, uniós társfinanszírozású projektek