Eva Kaili már nem az Európai Parlament alelnöke – az EU téli segítsége az ukrán népnek

Az Európai Parlament ma Eva Kaili képviselő alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött. Az Európai Unió további energetikai támogatást nyújt az ukrán népnek a télre. (A nyitó képen: néhány órája még egy család otthona volt…foto: https://news.sky.com)

Az Eva Kaili (független, Görögország) alelnöki megbízatásának megszüntetéséről szóló döntést 625 szavazattal, egy ellenszavazat és két tartózkodás mellett fogadták el, ami megfelel a leadott szavazatok kétharmada és a parlamenti képviselők többsége alkotta kettős többségnek.

A szavazásra a Parlament Eljárási szabályzatának 21. cikke alapján került sor azután, hogy a belga hatóságok parlamenti dolgozókra és képviselőkre kiterjedő vizsgálatot indítottak. Az eljárást az EP elnökéből és a parlamenti képviselőcsoportok vezetőiből álló Elnökök Értekezlete egyhangú döntéssel meghozott határozata indította el délelőtt. Az Elnökök Értekezlete ezt a nyilatkozatot is elfogadta. A parlamenti plenáris ülésen ma délután vita kezdődött a katari korrupció gyanújával és az európai intézmények átláthatóságának és elszámoltathatóságának általános igényével kapcsolatban. A témában csütörtökön állásfoglalást fogad el a Ház.

A plenáris ülés tegnapi megnyitásakor az ügyről az EP elnöke, Roberta Metsola beszédet mondott, amit a képviselőcsoportok vezetőinek felszólalása követett.

Miközben a hőmérséklet Ukrajna nagy részén fagypont alá csökkent, az orosz támadások miatt milliók maradtak megbízható áramellátás, központi fűtés és víz nélkül. A leginkább rászorulók megsegítésére Ursula von der Leyen elnök ma három fontos bejelentést tett a „Kiállunk az ukrán nép mellett” című, Párizsban tartott konferencián:

az EU újabb, sürgős generátorszállítmányt juttat el Ukrajnába, létrejön egy rescEU egészségügyi és energetikai adományközpont Lengyelországban, amely EU-n kívüli hozzájárulásokat is fogad majd, az Unió 30 millió energiatakarékos izzót adományoz Ukrajnának.