Uniós pénz: ha és talán – jó az irány, de nem sikerült még célba érni

(Szerző: László József) Az EU Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7500 millió eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanácsnak – jelentette be Valdis Dombrovskis alelnök, aki  Didier Reynders és Johannes Hahn európai biztosok kíséretében ismertette  a javaslatot ma délben, brüsszeli sajtótájékoztatóján.


A Bizottság javasolja az uniós tagállamoknak: hagyják jóvá Magyarország gazdaságélénkítési tervét, vagyis azt a szerződést, amelyik részletezi, hogy Budapest hogyan költené el az 5800 millió eurós támogatást – ha megkapja. A terv szerinti kifizetések folyósításának feltétele, hogy az ország határidőre 27 kulcsfontosságú reformot hajtson végre, ebből 4 reform az igazságügyre vonatkozik. 

Reynders szerint az Országos Bírói Tanács jogköreit meg kell erősíteni, el kell hárítani az akadályokat, hogy a magyar bírók szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz jogértelmezési ügyekben. Meg kell tiltani a magyar közhatalmi szerveknek, hogy a jogerős magyar bírósági ítéleteket megtámadhassák az Alkotmánybíróságon, mindezt március végig végre lehet hajtani.

Jó az irány, de még nem sikerült még célba érni – fogalmazott Johannes Hahn.

A labda most az uniós országoknál van a Tanácsban, ahol valószínűleg mindkét határozatot minősített többséggel fogadják el – írja a Politico. A Tanács cseh elnöksége azon dolgozik, hogy meggyőzze Orbán Viktor kormányát: ne vétózza meg a Kijevnek szánt 18 000 millió eurós segélycsomagot, valamint a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadót. A cseh elnökség terve az, hogy először a Magyarország által visszatartott ügyekről szavaznak, a gazdaságélénkítési tervről szóló szavazást pedig a végére tartják – ellenkező esetben Budapest a győzelemre építhet, és folytathatja a blokkolást. 

Az uniós gazdasági miniszterek tehát ugyanazon az ülésen szavaznak mind a négy ügyről – a minimumadóról, az Ukrajnának nyújtott támogatásról, a magyar gazdaságélénkítési tervről és a budapesti pénzeszközök befagyasztásáról.

A szavazásokat a pénzügyminiszterek december 6-i csúcstalálkozójára tervezték, de diplomaták elmondták, hogy az ütemterv változhat – írja a Politico.

Az eseményről Európai Bizottság Magyarországi Képviselete sajtóközleményt adott ki:

A Bizottság megállapítása szerint Magyarország nem ért el kellő előrehaladást a reformok terén, és teljesítenie kell a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből származó forrásokra vonatkozó alapvető követelményeket.

Az Európai Bizottság ma ismertette Magyarországgal a kondicionalitási eljárás szerinti értékelését és megállapította: bár Magyarország tett lépéseket, ennek ellenére továbbra is fennáll a kockázat az uniós költségvetés tekintetében, mivel a még végrehajtandó korrekciós intézkedések strukturális és horizontális jellegűek.
 
Bár számos reformot már végrehajtottak, illetve megvalósításuk folyamatban van, Magyarország a november 19-i határidőig nem hajtotta végre megfelelően az általános kondicionalitási mechanizmus részeként elfogadott és szükségesnek tartott 17 korrekciós intézkedés központi elemeit az általa vállaltak szerint. Ezek különösen az újonnan létrehozott integritáshatóság” hatékonyságára, valamint az ügyészségi határozatok bírósági felülbírálatára irányuló eljárásra vonatkoznak.
 
Ennek eredményeként a Bizottság úgy határozott, hogy fenntartja szeptember 18-i eredeti javaslatát, ami a kohéziós politika három, operatív programjával kapcsolatos kötelezettségvállalások 65%-ának, vagyis 7,5 milliárd eurónak a felfüggesztésére irányul.
 
A Bizottság – miután biztosította az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós költségvetés védelmével kapcsolatos alapvető mérföldkövek belefoglalását a tervbe – úgy határozott, hogy a szükséges követelmények teljes körű és hatékony végrehajtásának függvényében jóváhagyja Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét. A helyreállítási és rezilienciaépítési tervben Magyarország az uniós költségvetést veszélyeztető jogsértések orvoslására kötelezettséget vállalt 17 korrekciós intézkedésre, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos egyéb jogállamisági reformokra, amik egyértelműen meghatározott 27 követelményből állnak.

Ez azt jelenti, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) részeként mindaddig nem teljesíthető kifizetés, amíg Magyarország maradéktalanul és pontosan végre nem hajtotta a 27 intézkedést.