A „legzsebpénzügyesebbek”: a rákoskeresztúri Balassi Gimnázium diákjai

A budapesti Balassi Bálint Gimnázium Trois cent Soixante Croissant nevű csapata nyerte az idei, kiemelkedően népes részvétellel zajló „Zsebpénzügyes” vetélkedőt. A mintegy 5000 indulóból döntőbe jutott diákok az idén egy fiatal vállalkozócsapat bőrébe bújhattak, akiknek a többi között a közösségi finanszírozással és a növekvő energiaárakkal kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk.

„Az elszabadult energiaárakra való tekintettel Fanni és Bence szeretnének energetikai korszerűsítést végrehajtani a gyártóüzemükben. Milyen energetika korszerűsítési pályázatok állnak rendelkezésükre? Milyen előnyei és hátrányai vannak a napelemek alkalmazásának?” – így szólt az egyik megoldandó feladat az Intrum kintlévőségkezelő cég idei „Zsebpénzügyes” versenyének döntőjén, aminek eredményét tegnap hirdették ki. Fanni és Bence nem valós személy, hanem egy kitalált vállalkozó-páros, aki a pénzügyi vetélkedő kerettörténete szerint startup-céget alapítanak, és keresi a sikerhez vezető megoldásokat.

A középiskolás csapatoknak hasonló, a mindennapokban is adódó gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk. A döntőben szóba került például a közösségi finanszírozás, a külföldi kereskedelem; egy másik feladatban pedig reklámbüdzsét tervezhettek a versenyzők.

Az idei döntőben hét csapat (három budapesti, továbbá egy-egy debreceni, hódmezővásárhelyi, kaposvári és sátoraljaújhelyi gimnázium diákjai) jutott tovább.

Az első helyen a budapesti, XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium csapata végzett (a fenti képen). A második helyen a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium, a harmadikon pedig a debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum végzett.

A győztes csapattagok laptopokat, az ezüst- és bronzérmesek elektromos rollert és okostelefont kaptak, a legjobb három csapatot nevező iskolák pedig 100 ezer forint értékű MediaMarkt vásárlási utalványt. Különdíjat kapott továbbá a legtöbb csapatot nevező iskola, a Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum, a jutalma egy 3D-nyomtató. Különdíjban részesült még a legtöbb csapatot a 3. fordulóba juttató iskola, a Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum; a jutalmuk 15 számítógép.

Az idei „Zsebpénzügyes” vetélkedőn 2310 csapat indult minden eddiginél több, 4650 diákkal. A csapatok 221 iskolát képviseltek, csaknem háromnegyedük Budapesten kívülről érkezett. A verseny kezdetén az arány megfordult, miáltal mostanra a „Zsebpénzügyes” országos pénzügyi vetélkedővé vált.