Tanárkirúgásokkal oktat a rendőr-minisztérium

(Lendvai Ildikó jegyzete) Most nyolc tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal polgári engedetlenség miatt, és két tucatnyit írásban fenyegettek meg ugyanezzel, ha nem adja fel az ellenállást.  Új fordulat, hogy ezúttal a belügyminisztérium maga vállalta fel, hogy emberei döntöttek. (A nyitó képen: tüntetés „az oktató rendőr-minisztérum” előtt; forrása: hvg.hu.)

A BM-re bízott oktatási „szakértők” az első kirúgásoknál még azt hazudták, ez a tankerület ügye. Most előbújt a rendőrminisztérium. A következőnél maga Orbán is kibújik a függöny mögül?

Mi van, urak? Úgy megharagudtatok az Európai Unióra, hogy most a pedagógusokon veritek le? Azokon, akiknek a fizetése töredéke a tiéteknek, és amit gond nélkül fölemeltek, ahányszor és akármennyire kedvetek tartja? Ti vagytok azok, akik otthon felpofozzátok az asszonyt vagy a gyereket, ha a főnök csúnyán nézett rátok a munkahelyen?

Netán azért kaptatok vérszemet, mert úgy éreztétek: a tüntetések fáradnak, jön a karácsony? Azt sem zárom ki, hogy fordítva van: valamit mégis kell ígérnetek a pedagógusoknak és a diákoknak, Ám azért, nehogy gyengének tűnjetek föl a felheccelt törzsgárdátok előtt, hát látványosan oda is csaptok egyet.

Vagy úgy vélitek: inkább ezért tüntessünk, ezt már megszoktátok, mint azért, hogy sem cukor, sem benzin (más országokban nem hiánycikk), van viszont a szomszédainknál jóval nagyobb infláció, a saját jóslataitok szerint is jövőre tovább emelkedő árak, a romániainál is alacsonyabb nettó minimálbér?

Ezért is, azért is. Ne reménykedjetek: egyik nem oltja ki a másikat.

Az oktatáshoz is értő rendőr-minisztériumi közleményben fennhangon dörgitek: az ellenálló tanárok nem teljesítik közalkalmazotti kötelességüket!

Na, most az a helyzet, hogy én vagyok a „köz”. Én is, legalább annyira, mint ti. Szerintem meg éppen teljesítik. Megmutatják a közösségnek, a diákjaiknak, mi a civil kurázsi. Mi a szolidaritás.

Azon viszont elvitatkozhatnánk, hogyan álltok ti a kötelességeitekkel. Tudjátok, amikkel annak a bizonyos köznek tartoztok.