USB-kulcsot adna a Google a politikusoknak

Aki a mostaninál nagyobb biztonságban szeretné tudni Google-fiókját, annak a keresőóriás fizikai USB-kulccsal védené adatait. A vélhetően fizetős szolgáltatás megcélzott ügyfelei az ügyvezető igazgatók, politikusok, közéleti szereplők lennének.

A Google hivatalosan még semmit sem árult el, de a Bloomberg szerint a keresőóriás hamarosan Advanced Protection Program néven egy új biztonsági szolgáltatást kínálhat ügyfeleinek. A szolgáltatás lényege, hogy a kiemelten fontos személyeknek a Google egy fizikai valóságában létező USB-s kulcsot ad, mely a kétfaktoros azonosításban a második azonosítási metódus lenne.

Az ügyvezető igazgatók, politikusok, közéleti szereplők felhasználói fiókjához harmadik féltől származó szolgáltatások sem férhetnének hozzá, így az ott tárolt adatok extra biztonságban lehetnek. A külső fejlesztők alkalmazásai az OAuth protokollon keresztül juthatnak hozzá a Google-fiók adataihoz. A hackerek ezt kihasználva olyan szoftvereket terveztek, melyet megtévesztően neveznek el, és segítségükkel hozzájuthatnak a használói adatokhoz – feltéve, hogy az illető hozzáférést ad a megtévesztő programnak fiókjához. A Google szigorította az OAuth felhasználási feltételeit, miután az eredeti Google Docs-hoz megtévesztésig hasonlító Docs nevű alkalmazás sikerrel jutott be rengeteg felhasználói fiókba.

A Google felhasználói fiókok már fel vannak készítve a kétlépcsős azonosításra, ha szeretnénk, akkor saját magunk is vásárolhatunk egy USB-s kulcsot, mely azonosításunkra alkalmas. Például a Fido UF2 biztonsági kulcs nemcsak a Google, hanem a Facebook, Dropbox felhasználói fiókhoz való hozzáféréshez is használható.

A hackerek kedvvel támadják adathalászattal a kiemelt közszereplők gmail-es levelezésüket. A tavalyi amerikai választási kampányban a Demokrata Párt kampányfőnöke, John Podesta esett áldozatul hasonló támadásnak, miáltal bizalmas levelezés került napvilágra – ez is hozzájárult Hillary Clinton meglepetésszerű vereségéhez.

Magyarországon a jövő tavasszal lesznek a parlamenti választások.