Garázs az egész város? – parkolóalkalmazás okostelefonra

Megoldódhat a budapesti (megint csak a főváros!) parkolási válság egy nemrég üzembe helyezett ingyenes alkalmazás segítségével. A Parkl az autósok elől „elrejtett”, kihasználatlan budapest-belvárosi parkolóhelyeket teszi elérhetővé. Segítségével ugyanis olyan szállodák és irodaházak garázsaiba is beállhatnak a parkolót keresők, amelyeket egyébként nem használhatnának.

A biztos helyet kínáló, készpénzt nem használó alkalmazás hatékonyságát a közelgő karácsonyi tumultusban érezhetik leginkább az autósok, akiknek mostantól már nem kell hosszú ideig helyet keresgélniük.

A budapesti autósok csaknem harmada e sorok olvastakor is éppen parkolóhelyet keres, annak ellenére, hogy a főváros belvárosi intézményeinek és gazdasági épületeinek parkolóiban rengeteg a kihasználatlan hely. Az idegesítő parkolásihely-keresés jóformán azonnal kihagyható az ingyenesen letölthető, parkolás-könnyítő alkalmazással: Parkl a budapesti belvárosban parkolóhely után bolyongóknak segít: térképen mutatja meg az elérhető helyeket a szállodák és parkolóházak garázsaiban, felnyitja a parkolóház sorompóját, és a parkolás befejeztével az alkalmazással fizetni is lehet, méghozzá csakis annyi perc után, amennyit a jármű a parkolóban eltöltött.

Bár az okostelefonos alkalmazást csak nemrég élesítették üzemeltetői, folyamatosan bővül a helyszínek kínálata: hamarosan társasházak és irodaházak garázsai is elérhetővé válnak általa.

A budapesti belvárosban közlekedő száz autósból 90-nek okoz gondot a parkolás, 44 pedig csak nagy nehézségek árán talál helyet – mondta el a Parkl alkalmazás egyik fejlesztője, hozzátéve: olyan körülményeket szeretnének kínálni, mintha az autós a saját garázsába állna be – az elképesztően zsúfolt belváros közepén is.

A Parkl – amellett, hogy látványosan egyszerűsíti a parkolási folyamatot – hosszú távon csökkenti a belvárosi légszennyezést, hozzájárul az élhető városi környezet megőrzéséhez. Használatával csaknem felére csökken a parkolóhely-kereséssel töltött idő, így az ez alatt elhasznált fölösleges üzemanyag és az ezzel együtt termelt kipufogógáz mennyisége is redukálódik. A járdán parkoló autók eltűnésével pedig a kiszélesedő gyalogos térnek is örülhet a belváros.