Vadnyugat: nem hiányzik a szerelem

Az ilyen vendégek, csak úgy, besettenkednek az életünkbe. Első látásra semmi sem tetszik rajtuk, esetlenül mozognak, érthetetlenül beszélnek, talán még szaguk is van, a házigazda már a távozásukra meg a szellőztetésre gondol, aztán egyszerre valami megváltozik… (Nyitó képünk forrása: Cambridge Day)

Igazából nincs is ideje a másságnak, de hirtelen az eddigi unalmas érdekes lesz, a csúnya megszépül, apró ötletek, gegek jönnek szinte a semmiből, és már zárnánk ajtót, ablakot, hogy ami bent van, az ott is maradjon. Furcsa fordulatot vesz a francia forgatókönyvíró-rendező, Jacques Audiard Testvérlövészek című filmje, a kezdetben szenderkélők felriadnak, olykor talán még meg is hökkenek, és miközben nézik, a történetet megpróbálják begyömöszölni a műfaji meghatározások közé.

Két testvér, egy izgága és egy bölcs, két nagyszerű színész: John C. Reilly és Joaquin Phoenix látszatra bérgyilkosok – végzik a munkájukat a Vadnyugaton. Emberre vadásznak, lőnek, verekednek, lovagolnak, hegyet másznak, bordélyházat látogatnak. Western ez, mondaná a hozzáértő, pedig csak látszatra az. Művészfilmnek nagyon érzelmes, érzelgős, a végén még gyors is, szerelem sincs benne, csak barátság, anyai szeretet, és persze moralizálás, amikor hallgatnak a pisztolyok, akkor lehet elmélkedni az élet értelméről. Thrillernek, akciófilmnek sem csúfolhatjuk, ha egyezkedni kellene az igazsággal, akkor maradnánk a kétórányi vendégségnél, valakik jöttek, jól éreztük velük magunkat. Ráadásul a történet végén a fegyverek és a lelkek megnyugszanak, és ha elkezdünk moralizálni, akkor elismerjük, hogy ebben a korrupt, hazug, álszent, a-büdös-szót-ki-sem-mondjuk életünkben olykor elég ennyi.

Testvérlövészek: színes, feliratos amerikai film. Patrick deWitt könyve alapján a forgatókönyvet írta Jacques Audriad és Thomas Bidegain. Fényképezte: Benoît Debie. Zene: Alexander Desplat. Producerek: Rosa Attab, Pascal Caucheteux, Michael De Luca, Allison Dickey, John C. Reilly. Rendezte: Jacques Audiard. Magyar szöveg: Speier Dávid. Szereplők: Eli Sisters / John C. Reilly. Charlie Sisters / Joaquin Phoenix. John Morris / Jake Gyllenhaal. Hermann Kermit Warm / Riz Ahmed. A Commodore / Rutger Hauer. Országos bemutató: március 28. Bemutatja az UIP-Duna Film.