Van élet a zsureken kívül is – kulináris kalandozások a suwałki régióban és Mazúriában

Mi is körülbelül annyira felületesen ismerjük a lengyel gasztronómiát, mint barátaink a magyart. Pedig a zsureken kívül sokféle finomságot ajánlott itt megkóstolni.

A suwałki régióban vagy Mazúria Garbaty részén járva érdemes megismerni az egyik legszebb országrész változatos konyhai kínálatát, amely a litván, fehérorosz, tatár és zsidó kultúra hatásait viseli magán. A régió bejárása során ajánlott megállni a kulináris útvonal állomásain. Ezek az állomások vendéglátóhelyek vagy agroturisztikai gazdaságok, ahol régi receptek alapján, a sokéves hagyomány szerint készítik az ételeket.

Itt az ínyencekre a helyi és regionális ételek hihetetlen gazdagsága vár. Olyanoké, mint a kartacze (töltött gombóc), a babka ziemniaczana (töltött burgonyapite), a kiszki ziemniaczane (burgonyakrémmel töltött sertésbél), a soczewiak (lencsével, hagymával és szalonnával töltött, burgonyalisztes cipó), a bliny (palacsintaszerű lepény), a czeburek (bárányhússal töltött tatár pirog), a kołduny (marhahúsos-hagymás tészta szószokkal), vagy a kybiny (bárányhúsos pirog),  netán a czenaki (ez sűrű húsos-zöldséges ragu).

 Megkóstolhatunk számunkra titokzatos nevű olyan ételeket is, mint a praskuce, a karmuszki vagy ślizyki. Számos háznál helyben sütik a híres sękacz-ot (vaníliás sütemény), a „hangyaboly”-süteményt (mrowisko) és a kálmos kenyeret (fekete kenyér a kálmos leveleivel sütve). Ezen ételek íze egészen egyedi.

Suwałki, Sejny, Augustów, Ełk, Gołdap és Olecko ismert turisztikai helyszínek bár nem mindegyik mond egyelőre sokat a magyaroknak – környékük pedig számos lehetőséget ad mindig újabb és újabb természeti és turisztikai attrakciók felfedezésére.