Végelszámolás előtt a Borkai fiút pénzelő cég

(Szerző: Baka F. Zoltán / mfor.hu) A 2019. év legnagyobb politikai botránya Borkai Zsolt egykori győri polgármester és üzletember ismerőseinek jachtozós orgiája volt, amelyről videófelvétel készült. A kínos leleplezés sok elemző szerint a Fidesz visszaszorulásához vezetett a 2019. őszi önkormányzati választáson. (Nyitó illusztráció: alphaspirit-fotolia.com)

Az ügynek számos leágazása volt, kezdve Borkai lemondásától, a Győrben szőtt üzleti pókháló felgöngyölítéséig. A sajtó alaposan feltérképezte a volt polgármester kapcsolati hálóját, bemutatva az évekkel korábbi, a helyi Audi gyár építését megelőző telekügyleteket, de a feltáró munka kiterjedt Borkai családja céges érdekeltségeinek bemutatására is.

Ebben a cikközönben látott napvilágot az a hír, hogy Borkai fia, Borkai Ádám havi egymillió forintot kap ügyvezetőként egy ingatlanokkal foglalkozó cégtől, az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft.-től. Az akkori értesülések még a vállalkozás 2018-i beszámolójára alapoztak, ám időközben kijött a 2019-i dokumentum is (a 2020. évit az idén májusig kell leadni): ebből pedig az derül ki, hogy a három évvel azelőttihez hasonlóan két éve is ekkora fizetésben részesült az ügyvezető. A kiegészítő mellékletben az egész évre 12 millió forintot tüntettek fel, csakúgy, mint 2018-ra. Érdemes megjegyezni, hogy más foglalkoztatottja nem is volt a cégnek.

Az nem derül ki a számokból, hogy mi indokolta ezt az összeget. A (hírek szerint dr. Rákosfalvy Zoltán győri ügyvédhez fűződő) luxemburgi bejegyzésű Akonia S.A. tulajdonában lévő vállalkozás ugyanis a 2016–19 közötti négy évben folyamatosan veszteséges volt…

(A cikk még érdekesebb részletekkel itt folytatódik, tessék kattintani!)