Digitális radír, avagy végleges adattörlő alkalmazás

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-jétől a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő adattörlő címkét is kap a kereskedőktől. A címkén szereplő kóddal az arra létrehozott webes felületen elektronikus adathordozókra – így például mobiltelefonokra és laptopokra – vonatkozó adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, mellyel lehetővé válik az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlése.

A kereskedőtől kapott címkén lévő kód és azonosítók megadása, valamint az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról. Fontos, hogy a címkén található kód egyszer használatos, egy törlésre jogosít.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a kereskedőknek és a fogyasztóknak az nmhh.hu/veglegestorles címen tájékoztató aloldalt hozott létre saját weblapján. Ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához. Nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat. Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak.