Versenyhivatali figyelmeztetés az otthoni koronavírus-tesztekről

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) panaszeljárás nyomán észlelte, hogy a tesztkoronavirus.hu weboldal valószínűsíthetően azt a hatást keltette a fogyasztókban, hogy a COVID-19 (SARS-Cov-2) IgG/IgM antitestteszt-készlet terméke jogszerűen forgalmazható. Bár a honlap július eleje óta nem elérhető, a GVH ezt tanácsolja:

Ha egy gyorstesztet a csomagolása, illetve használati útmutatója alapján önellenőrzési célra – azaz otthoni felhasználásra – szánnak, akkor az irányadó jogszabályok alapján gyártójának a forgalomba hozatal előtt tanúsíttatnia kell az arra kijelölt, bejelentett szervezettel. Figyelemmel arra, hogy ennek az eljárásnak a legrövidebb időtartama 6 hónap, valószínűsíthető, hogy hazánkban nincs forgalomban olyan önellenőrzési célú koronavírus-gyorsteszt, amely ilyen tanúsítvánnyal rendelkeznék. Tanúsított termékek esetében a CE-jelölés mellett fel kell tüntetni azt a négyjegyű számot is, mely a tanúsító szervezet azonosítására szolgál.

Továbbá: az ilyen, gyógyászati segédeszköznek minősülő termékek kizárólag szolgáltatói engedéllyel rendelkező szaküzletekben vagy patikákban forgalmazhatók.

A professzionális használatra szánt tesztek csomagolásából, használati útmutatójából és a terméket népszerűsítő leírásból egyértelműen látszódnia kell, hogy a termék szakmai felhasználónak készült. Ezért jogsértő az is, ha egy kereskedő professzionális tesztet laikus végfelhasználók részére, otthoni felhasználásra hirdet.

A honlap emellett megkérdőjelezhető információkat közölt a termék megbízhatóságáról is (pl. „megbízhatósága 99,6%”).

A GVH azt javasolja, mielőtt bárki bármilyen hasonló terméket megvásárolna online, győződjön meg a honlap megbízhatóságáról:

  1. nézze meg, milyen adatok szerepelnek rajta a működtetővel kapcsolatban (valós-e a cég);
  2. gyanús lehet, ha nincs az oldalon semmilyen dokumentáció a termékre vonatkozóan, illetve minőségi jelzést pl. CE jelölést tartalmazó dokumentum jelenik meg, azonban a dokumentum nem olvasható, vagy a gyártó/képviselő adatai nem azonosíthatóak;
  3. olvassa el az ÁSZF-et: aggályos, ha az oldalon nem talál ilyen dokumentumot; 
  4. tárolja el a vállalkozással folytatott levelezést, készítsen képernyőmentéseket a folyamatról;
  5. ellenőrizze az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket, tájékozódjék;
  6. a látványos árkedvezményt kínáló akciók esetében tartsa szem előtt, hogy így csak akkor hirdethető egy termék, ha az eredetiként feltüntetett ár valóban alkalmazott ár volt – ilyen a piacon újonnan megjelenő tesztek esetében valószínűsíthetően nem lehetett;
  7. tekintse át a szállítási feltételeket, a kiszállítás költségét, a házhoz szállítások esetében is érvényesülniük kell a jogszabályoknak, így például a 14 napos elállás jogának.

A termékek forgalmazásával és reklámozásával kapcsolatos további információk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján elérhetőek.