Via Gasztronómia: dél-dunántúli ínyenckörkép

Csarnóta, Tenkes csárda.Az ezerarcú déli régió és mediterrán hangulatú székhelye, Pécs nemcsak a táj változatos szépsége, az ország legkisebb forgalmú autópályája, és nem csupán a nyíltszívű, kedves dél-dunántúliak miatt kiváló úti cél. Különösen csábító a térség gasztronómiája, amely egyrészt a helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak és erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a multikulti lakosság gazdag konyhai-asztali művészete hagyományainak köszönhető.

Ha az arra járó szeretné erős „felütéssel” kezdeni a gasztronómiai kalandozást, a sok-sok helyszín közül elsőként a szekszárdi belváros világszínvonalú Merops étterme ajánlható. Megnyitását a nemzetközi hírű Segal Viktor séf készítette elő és ő választotta ki hozzá a séfet is, a helybéli Vörös Krisztiánt. A Merops egyedi ízvilágot felvonultató fogásokkal és az ugyancsak helyi, a 700 év óta ott borászkodó Mészáros család hagyományokban gazdag pincészetének csúcsboraival várja az evésben és ivásban is élményt, gyönyört keresőket.

Az októberi gasztro-hétvége menüjének olvastán is kedvet kap az ember, hogy arra vegye útját:

– kadarkaszőlős lepény kecskesajttal, birsalmakrémmel

– a gemenci erdőkből származó, sous vid eljárással omlóssá tett vaddisznógerinc házi készítésű erdei gombás papardellével, sütőtökpürével

– túrótorony lisztet nem tartalmazó csokoládés piskótán aszalt szilvás raguval, őszi gyümölcsökkel.

A különleges kávék rajongóinak kötelező úti cél a szintén szekszárdi „Kávé Háza, 1927”, melyet a szakma kétszer választott Magyarország legjobb kávézójának. A választékot a kávéspecialista tulajdonos, Tóth Sándor szenvedélye és minőség iránti elkötelezettsége határozza meg; ez alkalommal is kávékóstolóval és süteménnyel várja a kávézás szerelmeseit.

Palkonyai PálKonyha-tál.

Szekszárdról irány Pécs: az egyedülálló hangulatú Zsolnay Kulturális Negyed Zsolnay Éttermében olyan ételkülönlegességekre számíthat a betérő, amelyeket szinte sajnálunk megenni. Pedig főbenjáró bűn volna meghagyni:

– posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével, olívamorzsával

– konfitált mangalicatarja véreshurka-jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya-krokettel

– vaníliás túró-mousse bazsalikom-espumával és körtegömbbel

Csokoládérajongók figyelmébe ajánlható a Király (sétáló)utcában Pécs legédesebb pontja. A CsokoLáda nem csupán bolt, hanem nyílt csokiműhely. A Via Gasztronómia program részeként csokoládékészítésre is lehetőség kínálkozik.

Pécstől gépkocsival csak egy ugrás a máriagyűdi kegyhely és a békebeli hangulatú Czukor Borsó cukrászda. Sok egyedi, helyben készült finomság, például mascarpone krémes, habkönnyű vörösboros csokoládépiskóta és levendulás macaron várja a parasztházból kialakított cukrászdában az édesszájú gasztroturistákat, házi készítésű szörp vagy kávé kíséretében.

A villányi pincesor nem csak a borról szól; stifolderről, borlekvárról, jófajta sváb harapnivalókról is. A sokszínű borkínálat mellett olyan ínyencéttermek is találhatók, mint például a Sauska pincészeté.

Máriagyűd, CzukorBorsó,A romantikus kis falvak kedvelői ne hagyják ki Palkonyát! Kiváló minőségű helyi alapanyagokból készülnek ott a kihagyhatatlan fogások. A PalKonyhán például helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek, házi tejfölből köpült könnyű vaj, hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával, omlós grillezett mangalica-tarja saját készítésű, stifolderrel ízesített lecsóval és parázson sült krumplival, házi lekvárokkal készített meggyes és sárgabarackos piték, túrós, valamint almás-boros tortaremekek. Természetesen palkonyai borok kíséretében.

Az autentikus stílusú éttermek és a lélegzet-elállító természeti környezet rajongói látogassanak el a hosszúhetényi Almalomb étterembe, amelynek a tulajdonos ősei által épített, átvarázsolt,19. századi vízimalom ad otthont. Az enteriőr magazinoknak is csemegét kínáló, az egykori pajtával is kiegészített étteremben csontjáról puhán leomló barbecue oldalas, kukoricás burgonyalepény és coleslaw (amerikai káposztasaláta), tejföl-mousse diós morzsával és citromos süteménnyel vár. Említést érdemelnek a fantáziadús, ízletes limonádék, mint a narancsos-gyömbéres rozmaringgal vagy a zöldalmás-uborkás bazsalikommal.

A nagy érdeklődés miatt célszerű előre regisztrálni, asztalt foglalni.

Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek: Csarnóta: Felsőmocsolád:, Bánó Mária Kastélyszálló; Hosszúhetény: Almalomb Kulináris kitérő és találkozóhely; Máriagyűd: Czukor Borsó; Palkonya: PalKonyha; Pécs: Csoko-Láda, Jókai Bisztró, Jókai Cukrászda, Pezsgőház Étterem, Susogó Borvendéglő, Zsolnay Étterem és Kávézó; Szekszárd: Optimus Étterem, Merops Étterem, Kávé Háza; Villány: Kúria Borétterem, Sauska Pincészet Szálka, Horog Étterem.