Elvis Presley 40 éve halhatatlan

Az amerikai álom egyik megtestesítője – mert azért rajta kívül voltak még jó néhányan – éppen ma negyven évvel ezelőtt halt meg – tragikusan szétzilált életutat lezárva. Fantasztikus sikerek kövezték ki pályafutásának mintegy negyedszázadát. Ki-ki kedvére választhat, miért szerette, bálványozta őt. Magyarországra elsősorban a luxemburgi rádió és a Szabad Európa hullámhosszán jutott el a hangja.

A Missippi állambeli Tupelóban született Elvis Aaron Presley mindössze 18 éves volt, kezdő teherautósofőr, amikor 1953-ban beesett Sam Philips stúdiójába, a Sun Recordshoz. És elkezdődött az a szédületes karrier, amelynek valamennyi állomását könyvek, magazinok, filmek rögzítik, napjainkban pedig az internet őrzi élete csaknem valamennyi pillanatát.

Máig is minden valamire való házibulin felcsendülnek Elvis dalai, akár szépkorúak, akár szemtelenül fiatalok a résztvevők.

Az első felvétel, a That’s All Right után olyan felejthetetlen „nóták” következtek, mint a Heartbreak Hotel, az All Shook Up, a Stuck On You, a Jailhouse Rock, a Hound Dog,  a Love Me Tender, az Are Lonesome Tonight, a Crying in The Chapel, a His Latest Flame, vagy a kései gyömgyszem, az In The Ghetto.

Állítólag egy másik rock and roll-legenda, Bill Haley zenekarában „kezdte az ipart”, de hamar továbbállt. Elképesztően gyönyörű baritonja, színpadi mozgása, a feledhetetlen csípőrázása volt Presley védjegye.

A rockabilly, a rock and roll, a bluegrass, a country mellett Amerika fenegyerekének hangjához a gospel is remekül illett. Érdemes megemlíteni, hogy pályáján mindössze három Grammy-díjat nyert, mindhármat gospel-spirituálé lemezért. A blues sem hagyta hidegen, még ha kifejezetten bluest nem is énekelt.

Szívesen énekelt kortársaitól (Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Fats Domino és mások dalait), s persze rengetegen dolgozták föl az ő dalait is. Saját szerzeményekkel nem nagyon jeleskedett, de így is hatalmas a hagyatéka.

Kimondani is lélegzet-elállító: csaknem 1500 millió (!) lemezét adták el szerte a világon. Arany- és platinakorongjainak száma is eléri a százat. Harminc listavezető dalát külön albumban gyűjtötték össze. Csak a Billboardon húsznál több albuma és 40 kislemeze volt első. Habár nem sok Grammy-vel büszkélkedhetett, az életműdíjat megkapta. A rock and roll, a country, a rockabilly és a gospel halhatalanja. Érdekes, hogy éppen rock and roll daláért vagy lemezéért nem kapott Grammy-díjat. Több mint egy tucatszor jelölték a legrangosabb zenei díjra.

S ha mindez nem lenne elég, sok-sok filmje őrzi hangját, alakját. Az idő mindent megszépít, de bevallhatjuk, meglehetősen bugyuták voltak ezek a filmecskék. Kivétel lehet talán a Jailhouse Rock (Börtön rock) és a King Creole.      

Amerika bálványaként sosem turnézott a világban, leszámítva a néhány kanadai koncertjét. Filmjei azonban jócskán képet adtak arról, hogy milyen is az „élő” Elvis.  

Magánélete nem volt felhőtlen: Priscillától, közös gyermekük, Lisa-Marie anyjától elvált. Az óriási nyomás, amely ránehezedett a menedzserek részéről végül felőrölte szervezetét. A „Mi történt, Elvis?” című magyarul is megjelent könyvben környezete számolt be Steve Dunleavy újságírónak, nem takarékoskodva az énekest illető nem hízelgő részletekkel sem.

Amerika nagy fiát megtépázta, alaposan kifacsarta a taposómalom – gyógyszerek zárták le a nagyszerű énekes életútját 1977. augusztus 16-án a memphisi otthonában. 

Híre és hangja hamar eljutott Magyarországra is. Jómagam gimnazistaként, tánciskolában „találkoztam” vele először. Hangja és stílusa lenyűgözött, bár mellette voltak más kedvenceim is a rock and roll világában. Elvis-lemezt először a hatvanas évek közepén foghattam kézbe.   

A huszadik század egyik ikonjának születésnapjáról és halálának évfordulójáról – gyakran hisztérikus körítéssel – megemlékeznek egykori rezidenciájánál, Gracelendben. Itthon is szerveznek megemlékezéseket a műfaj és Elvis rajongói. A kerek évfordulón ma a budai Elvis Presley Parkba várják azokat, akik szerették őt.