Nem nyári hó: fehér tetőcserép hűti a házakat

Az építőiparban egyre többen ismerik fel a környezettudatos építkezésben rejlő lehetőségeket. A sűrűn lakott területeken kialakuló hősziget-jelenség nem újkeletű, ám bármelyik tetőn alkalmazható megoldás eddig nem létezett. A Tondach pályázatára beérkezett mintegy 50 pályamű bizonyítja, hogy a fehér kerámia tetőcserepek széles körben alkalmazhatók, ráadásul hűtik is az épületet.

Világszerte egyre nagyobb probléma a városi hőszigetek kialakulása. A nagy melegben az épületek és az aszfalt sok hőt elnyelnek, miközben környezetükben magasabb a hőmérséklet, mint a környező vidéken. Mindez hatással van az emberek egészségére és kényelmére, és növeli az épületek hűtőenergia-igényét.

Ausztrál egyetemek és intézetek által 2020-ban végzett, a földrésznyi ország nagyvárosaira kiterjedő kutatás rámutatott, hogy a városi hőszigetek okozta hőmérséklet kezd elviselhetetlenné válni. A kialakuló hőszigetek a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek hűtőenergia-fogyasztását és -igényét is növelik. Ez nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásához. A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jól érezhetően enyhíthetik a hőszigethatást. További segítség lehet a nem csupán színében, de tartósságában is újdonságnak számító fehér tetőcserép.

Előnye a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest a nagy hővisszaverő képessége. Így jócskán csökkentheti a városi hőszigetek kialakulását is. Használatuk egyben mérsékli a tető alatti helyiségek hőmérsékletét, az épületek hűtőenergia-igényét, ráadásul mutatósak.

A városi hőszigetek kialakulása miatti gond sarkallta a szakembereket a Tondach kerámiacserepek legújabb, fehér modelljének a megalkotására, ami egyébként a márka legutóbbi pályázatának témája is volt. A cserép nemcsak környezetre gyakorolt hatása miatt jó változat, de látványa és formája is különleges.

A benyújtott pályaművek közül a Tondach szakértői egy 12 alkotásból álló válogatást állítottak össze, miáltal az építkezők kiválaszthatják a számukra legtetszőbbet. A vállalat oldalára feltöltött pályaműveket tanulmányozván bárki láthatja, miként változtatja meg egy épület hatását a fehér színű tető. A kínálat egyik tagja, a Planoton 9 modell heteken belül hazánkban is megjelenik az építőanyagok választékában.