Vigyázzunk, ha Dubaiba repülünk!

(Somfai Péter / Újnépszabadság) A mai miniszterelnöki reggeli szózat egyik fontos mondanivalója (Brüsszel és a néppárti politikusok gyalulásán kívül) az volt, hogy fogjuk vissza magunkat. Két hétig ne járjunk se fodrászhoz, se edzésre (oda hivatalosan eddig sem lehetett), se kaszinóba, és ne utazgassunk nyakra-főre a világban se, mert abból semmi jó nem jön ki.

Óvatlanok vagyunk, behozhatjuk a magángépünkkel a világban terjedő mindenféle durva vírusmutációkat, amelyek aztán idehaza nem kímélik a dolgos kétkezi embereket.

Jogos a figyelmeztetés, hiszen mi, magyarok mi mást tehetnénk felesleges, az újabban már csaknem 370 forintért beszerezhető eurónkkal? A kormányfő úgy tudja, elvisszük a Maldív-szigetekre, Dubaiba meg Kenyába, ott múlatjuk a nyirkos téli hónapokat. (Gondolom, ez utóbbi megjegyzésével afrikai elefántvadászatra gondolt, miután a kormány fővadásza már kilőtte a maga rénszarvasát az egyik svédországi szarvasfarmon.)

Teljesen jogos a miniszterelnök óvó figyelmeztetése. Hiszen mint mindenben, ebben is jól tájékozott. Ha a baráti köréhez tartozó tehetséges Lőrincék, Lászlóék, Istvánék példáját veszi alapul, akkor jogos a következtetése: nekünk, szorgos magyar embereknek is szükségünk van pihenésre, kikapcsolódásra. A sok százmilliárdos, mentőcsomag címén kiutalt vagyonkával a magyar emberek már nem tudnak mit kezdeni. Kenyérre, kalácsra, husira már mindenkinek bőven futja, ennyi uniós pénz elköltése a Kárpát-medencében rendkívül felelős munka. Már a másodosztályú botlábú nyíregyháziak is megkapják a maguk csili-vili stadionját, ha találnak rá pénzt, talán még egy metróvonal is épül a város központjából a pályáig, de erről egyelőre nem döntöttek.

Visszatérve a miniszterelnök péntek reggeli szózatára. Akár feddésként is mondhatta mindazt, amit a Maldív-szigetek meg Dubai esetében kijelentett, hiszen biztosan olvasta ő is az ellenzéki hírportálokon, hogy a közeli múltban megint fordult néhányat az a bizonyos magángép, amely a barátait szokta mindenféle egzotikus tájakra repíteni.

A minap is ott voltak a paparazzik, hogy lefényképezzék a gépből kiszálló utasokat. De hála a napos időben is esernyőt nyitogató testőröknek, sikerült mindenkit eltakarni és cselesen kilopni az utasokat a repülőtérről. Azért, hogy ilyesmi ezután meg ne történhessen, a gépek útvonalát követő FlightAware-en mostantól csak egy üzenet fogadja majd a kíváncsiskodókat: „az OE LEM lajstromszámú gép esetében – bizonyos európai, kormányzati adatvédelmi szabályzatra hivatkozva – pontos útvonaladatok nem érhetők el”.

Tavaly nyáron, szintén egy péntek reggelen, azt mondta Viktor, hogy a vírus miatt maradjunk itthon. A Balatonon, Lőrinc szállodáiban költsük el a pénzünket, ne utazgassunk mindenféle tengerre.

Szót fogadtunk, mi, jó kilencmillió-ötszázezren, bár Péter akkor is inkább jachtozni ment az Adriára…