Világkupa-forduló, díjlovasok és fogyatékkal élő gyerekek közös versenye Fóton

Szeptember 30–október 2. között rendezte meg a Magyar Lovasterápia-szövetség a 18. nemzetközi díjlovas- és lovasterápiás versenyét Fóton. A versenyen két világkupa-fordulót is lovagoltak. A rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat volt. Az egyes versenyszámok házigazda-szerepét idén is az NGYSZ ismert tagjai, sportolók, művészek, közéleti személyiségek vállalták el.

Három napon keresztül külön pályákon, egymással párhuzamosan versenyeztek a magyar és külföldi díjlovasok, valamint sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek.

A legnépesebb pálya kétségkívül a lovasterápiás versenyszámok helyszíne volt. A három nap alatt 22 gyerekcsapat, összesen 145 gyerek mérte össze a tudását, 23 kategóriában. Külön versenyszámokat rendeztek a többi között a látás- és hallássérült, a tanulásban és az értelmileg akadályozott, valamint a hiperaktív gyerekeknek.

A Mádl Ferenc Emlékversenyen a sérült gyermekek színdarabot adtak elő, aminek főszereplője a ló. Itt az egyik zsűritag Faragó András „Topi” volt. A színészről köztudott, hogy szenvedélyes lovas, az Állatorvosi Egyetemen végzett hippológus szakon, ahol a lovasterápiáról is tanult.

A lovasterápiás verseny összdíjazása több mint 6 millió forint volt, tudatosan több, mint a díjlovas versenyszámoké. Ezenkívül a gyerekek sok-sok értékes ajándékot kaptak a Gyermekmentő támogatóinak köszönhetően. Ellátásukat, utazási és szállásköltségeiket a szervezet állta.

Az utolsó nap sztárszáma az egészséges lovasokból és a fogyatékossággal élő gyerekekből álló csapatok versenye volt. Ebben tökéletesen érvényesült a sport eszménye: a szolidaritás, a csapatszellem és a tolerancia. Mindenki győztes volt.

A nemzetközi és nemzeti versenyszámokban a három nap alatt összesen 7 ország 43 lovasa mérte össze a tudását, 25 versenyszámban. A résztvevő országok: Ausztrália, Ausztria, Hollandia, Magyar-, Német-, Svédország, Ukrajna.

A verseny ideje alatt működött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogorvosi busza is. Az önkéntes fogorvosok valamennyi versenyző fogazatát átvizsgálták, és fogadtak gyerekcsoportokat több fóti tanintézményből is. A szűrés eredményeit átadták a felnőtt kísérőknek. A gyerekeket – amikor épp nem lovagoltak – arcfestők, buborékfújó, lufihajtogató, kézművesek és egy ugrálóvár szórakoztatta.

A háromnapos verseny több számát élőben lehetett követni a www.lovasverseny.hu oldalon. A Díjlovas- és Lovasterápiás versenyről bővebb információ:  www.lovasterapia.hu