Világnagyságunk, Eötvös Péter születésnapi köszöntése

Zenetörténeti jelentőségű koncert hallhat március 8-án a Müpa hangversenytermének közönsége. A világhírű magyar zeneszerző-karmestert, Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából szerzői esttel köszöntik a Pannon Filharmonikusok. (Nyitó képünk Daniel Dittus felvétele az ünnepeltről.)

Eötvös életpályájának különlegessége, hogy számos műfajban kiemelkedőt alkotott, csaknem folyamatosan műsoron van valamelyik színpadi műve a világ egy-egy pontján. Műveltsége és stílusa egyaránt egyesítő és szerteágazó, melyet a koncert műsorválasztása is sejtet, hiszen angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást. A közönség három Eötvös-művet hallhat, köztük az Alle vittime senza nome című darabot, melynek hazai bemutatója a budapesti koncert előtti este lesz a Kodály Központban, ugyancsak Eötvös Péter és a Pannon Filharmonikusok előadásában.

Korunk egyik legismertebb zeneszerzője Eötvös Péter, Európa legkiválóbb zenekarai és operaházai rendelnek tőle új műveket.  Rendszeres vendége a világ legnagyobb fesztiváljainak, hangszeres műveit és operáit világszerte játsszák, így szinte magától értetődő, hogy a Föld számos pontján koncertekkel tisztelegnek a művész 75. születésnapja előtt.

A Müpa-beli koncerten három Eötvös-darabot ad elő az együttes. Elsőként a The Gliding of the Eagle in the Skies és az Alle vittime senza nome műveket, majd a szünet után a Halleluja – Oratorium balbulum című darabot Eric Stoklossa (tenor), Iris Vermillion (mezzo), a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Mácsai Pál (próza) közreműködésével.

Az est további érdekessége, hogy a koncert előtt Mácsai Pál előadásában lesz hallható Eötvös Péter Oratorium balbulum című operájához írt, eredeti Esterházy-szöveg teljes hosszában. (Az opera végleges librettójába csupán a szöveg töredéke került bele.) A felolvasáson a koncert bérlet- és jegyvásárlói ingyen vehetnek részt.