Vigília a budai Mátyás-templomban

Egy méltatlanul kevéssé ismert orosz zeneszerző, Alekszandr Grecsanyinov művét adják elő március 9-én a Nemzeti Filharmonikusok a Kolozsvári Magyar Opera karmesterének vezényletével. Keresni sem lehetne a koncerthez jobb helyszínt a Mátyás templomnál. (Foto Infovilág)

Bár nevét alig ismerik, Alekszandr Grecsanyinov (1864–1956) az orosz ortodox egyházi zene megkerülhetetlen megújítói közé tartozik. Kortársa volt a legnagyobb orosz zeneszerzőknek; Rimszkij-Korszakovtól tanult, de nem csatlakozott sem az Ötökhöz, sem Csajkovszkij követőihez. Zeneszerzőként az eredeti orosz és a francia impresszionista zene összehangolására törekedett. Öt szimfóniát és sok más műfajú művet komponált, zenei stílusát konzervatívnak tartják. Már idős ember volt, amikor 1925-ben Párizsba költözött, de onnan is tovább ment, 1940-ben New Yorkba.

A 20. század első évtizedeiben vezető szerepet játszott az orosz ortodox egyház zenéjének megújítását célzó törekvésekben. 1911-ben komponálta ebben a szellemben Nagyhét című kórusművét, 1912-ben pedig a Vesperások sorozatát, Minden esti vigília címmel.

A mintegy háromnegyed órás mű tonális zene, de szabadon kezeli a harmóniákat, a kórus alkalmazása helyenként valósággal szimfonikus. Méltatói rámutatnak, hogy a „kórus-hangszerelésében” Wagner iránti csodálata is megnyilvánul.

A Nemzeti Énekkart Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényli.

Hrotkó Bálint felvételén a Magyar Nemzeti Filharmonikusok.