Villámgyors internethez ingyenes védelem

Magyarország a világ tíz leggyorsabb internethálózattal rendelkező országa közé lépett tavaly – a Datareportal.com elemzése szerint. (Illusztráció: Page Design Hub)

A világviszonylatban is kiemelkedő hazai sávszélességnek rekord adatforgalomban kell helytállnia a jelenlegi járványügyi helyzetben. A távmunkára és az online oktatásra átállás nagy biztonsági kockázattal jár kellő technológiai háttér nélkül – mutatnak rá a Panda Security szakértői. A kibervédelmi cég éppen ezért három hónapra diákok és tanárok számára ingyen adja az online támadásokat elhárító szolgáltatásait.

A vezetékes internet átlagos hazai sávszélessége tavaly elérte a 128,07 Mbps-ot – derül ki a datareportal.com oldalnak a világ internethálózatait és használatukat figyelő „Digital 2020: Global Digital Overview” című, frissen közzétett jelentéséből. Eszerint Magyarország a világ 10. leggyorsabb hálózatával rendelkezett. A fejlődés az előző évhez képest csaknem húsz százalék. Magyarország előtt a 9. helyen az Amerikai Egyesült Államok áll 130,79 Mb/mp-es sávszélességgel. A világ leggyorsabb vezetékes internethálózata átlag 200,12 Mbps-mal Szingapúrban áll a felhasználók rendelkezésére.    

A világhálóra a járványügyi helyzet miatt ráadásul jelenleg különösen nagy terhelés hárul, ami itthon is jól érzékelhető. Az egyik legnagyobb független magyar adatkicserélő központban, a Budapest Internet Exchange-nél (BIX) március 21-én megdőlt a történelmi adatforgalmi rekord. Aznap 252,7 Gb/mp csúcsforgalmat regisztráltak; mindaddig 245,9 Gb/mp volt a rekord. Mindez jól jelzi, hogy a hazai rendszer is folyamatosan drasztikus terhelésnek van kitéve.

A Datareportal felmérése arra is rámutat, hogy az idén újabb mérföldkőhöz érkezik a világháló használata. A múlt év végén a világ népességének 59%-a, azaz 4540 millió ember rendelkezett interneteléréssel. Így akár az év első felében a Föld lakossága átlépheti a 60%-os határt, vagyis az emberiség háromötödének lehet majd online kapcsolata.

A folyamatosan bővülő használói kör és adatforgalomban különösen fontos a biztonság. A Panda Security által tavaly Magyarországon megkérdezett IT-szakemberek kétharmada szerint például cégüket már érte olyan támadás, ami kimutatható károkat okozott az üzletmenetben. A kutatásban részt vett 260 kis- és nagyvállalati informatikai szakember több mint fele szerint ráadásul a rendszerek a használói oldal felől a legsebezhetőbbek, vagyis éppen azokon a pontokon, amelyek távoli elérési lehetőségeit a múlt napokban rohamtempóban kellett kialakítani. A helyzetre reagálva a kibervédelmi cég világszerte, így Magyarországon is ingyen lehetővé teszi vállalati ügyfeleinek a licenc három hónapos bővítését, az új céges ügyfeleknek pedig az otthoni munkavégzésbe bevont eszközök védelmére és felügyeletére nyújt ugyanilyen időtartamra díjtalan szolgáltatást, legföljebb 50 használóig.

A vállalat ugyancsak három hónapig ingyenesen elérhetővé teszi otthoni felhasználásra szánt kibervédelmi szolgáltatását a közoktatásban tanulók, valamint tanáraik számára.