Bécs–Budapest polgármesteri találkozó

Videókonferencián találkozott első ízben Michael Ludwig, Bécs polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A koronavírus elleni védekezésben való tapasztalatcserén kívül a városi együttműködési lehetőségek is szóba kerültek.

A vírushelyzet miatt csak digitálisan, egy videókonferencia formájában kerülhetett sor az első, rég várt polgármesteri találkozóra Michael Ludwig és Karácsony Gergely között.  A bécsi polgármester tavaly októberben az elsők között gratulált a budapesti főpolgármesternek friss kinevezéséhez, ezt Karácsony Gergely rögtön a beszélgetés elején meg is köszönte kollégájának. A körülbelül egyórás találkozón a városvezetők elsősorban a koronavírus elleni védekezésről cseréltek tapasztalatokat. Szóba került a többi között a közösségi közlekedés lehető leghatékonyabb működtetése, és a nehéz helyzetben lévő gazdaság, ami fővárosi szinten különösen nagy kihívás elé állítja a vezetőket. 

Michael Ludwig hangsúlyozta, a koronavírus ideje alatt fontosabb az európai városok közötti együttműködés, mint valaha. Ahhoz, hogy hatékony várospolitika valósulhasson meg, egységesen kell érvényesíteni az érdekeket az Európai Bizottság előtt, illetve érdemes az európai városokat tömörítő olyan hálózatokra támaszkodni, mint az „Eurocities” – aminek Bécs és Budapest is a tagja.

A bécsi polgármester hozzátette még, hogy „a liberális demokrácia elvén működő városok adják a gazdaság és a társadalom motorját”. Fontos, hogy „a társadalmi alapjogok a vírushelyzet alatt se csorbuljanak”; ebben az Európai Uniónak nagy szerepe van.

A beszélgetés végén a két polgármester megegyezett egy újabb találkozóban, Pozsony, Prága és Varsó polgármesterével együtt, aminek – ha a helyzet lehetővé teszi – Bécs városa nagy örömmel ad otthont.