Vírus: uniós pénz orvosok, betegek szállítására

Az Európai Unió tagállamai mostantól további anyagi segítséget kérhetnek a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásaiból alapvető eszközök, orvoscsoportok és koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek szállításához. (Kép: teleroute.com)

A finanszírozás kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már most is rendelkezésre álló támogatást, valamint a rescEU-tartalékból a szükséget szenvedő tagországokba eljuttatott védőeszköz-szállítmányokat.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz olyan intézkedéseket támogat, amelyek esetében az uniós szintű közös fellépés a legeredményesebb. Az eszköz forrásaiból nyújtott támogatás kiegészíti az egyéb uniós eszközök révén – például a polgári védelmi mechanizmus, a rescEU, a közös közbeszerzési eljárások és a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés keretében – tett erőfeszítéseket, valamint a tagállamok nemzeti intézkedéseit.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásaiból az EU 220 millió eurót bocsát rendelkezésre a következő műveletek támogatására:

# Egészségügyi termékek eljuttatása oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van: a források a segítségnyújtást szolgáló eszközök és segélyszállítmányok uniós tagállamokba történő szállítását finanszírozzák.

# Betegek átszállítása uniós tagállamból másik uniós tagországba vagy szomszédos országba, ha fennáll a kockázata, hogy a kérdéses tagállamban az egészségügyi ellátórendszer nem képes megbirkózni a helyzettel: ez lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb ember ellátásban részesüljön.

# Egészségügyi dolgozók és mobil orvoscsoportok szállítása uniós tagállamok között és szomszédos országokból az EU-ba: a szakemberek így ott tudnak segítséget nyújtani, ahol a legnagyobb szükség van orvosi ellátásra.

Konzultáció az Európai Bizottság digitális oktatási cselekvési tervéről

Az Európai Bizottság 2020 szeptemberében új digitális oktatási cselekvési tervet fog előterjeszteni. Azért, hogy a terv tükrözze a koronavírus-válság alatt szerzett oktatási és képzési tapasztalatokat, a Bizottság uniós szintű nyilvános konzultációba kezd. A világjárvány idején az iskolák és az egyetemek Európa-szerte átálltak a távoktatásra és az online tanulásra, és példátlan mértékben kezdték alkalmazni a digitális technológiákat.

A Bizottság azért kezdeményez nyilvános konzultációt a polgárok, intézmények és szervezetek körében, hogy 0mindazok véleményét, akik készek megosztani tapasztalataikat és az európai digitális oktatással kapcsolatos elképzeléseiket. Az eredmények alapul fognak szolgálni a cselekvési terv kidolgozásához, amely kulcsfontosságú szerepet játszik majd a válságból való kilábalás idején.

A konzultáció szeptember 4-én zárul. A konzultációs kérdőív egyelőre csak angolul érhető el, de hamarosan magyarul is megjelenik. (A nyilvános konzultáció ismertetése és a konzultációs kérdőív itt található.)